Quintin (20) neemt dit weekend deel aan het ADC-tornooi in Kortrijk: “Helaas minder tijd om te trainen”

Quintin Vandenbulcke organiseert op maandag dartswedstrijden. © ELD
Eddy Lippens
Eddy Lippens Medewerker KW

De 20-jarige Quintin Vandenbulcke neemt dit weekend deel aan de prestigieuze ADC Winmau Belgian Darts Tour in Kortrijk. De Markenaar speelt speelt niet alleen zelf, maar organiseert zelf ook tornooien op maandag.

“Ik kreeg de dartsmicrobe te pakken door mijn papa Tommy die vroeger zelf een verdienstelijk darter was,” opent Quintin. “Hij speelde competitie maar artritis gooide roet in het eten. Ook mijn moeder speelde het spelletje vroeger.”

“Aanvankelijk kon darten me maar weinig bekoren. Het zag er niet uit, vond ik. Pas na corona ging alles voor mij in een stroomversnelling. Mijn vader dartte met vrienden thuis, en dat deed ook bij mij de interesse ontstaan. Ik trainde tot 8 uur per dag, voor en na schooltijd. Soms stond ik speciaal vroeger op. Ik had ook het geluk dat de school al vroeg uit was.”

Café samen met vader

“Mijn eerste tornooi was in de Arena in Gent. Daar was er iedere maand een tornooi in een mooie zaal. Nu ga ik vooral wekelijks tornooien spelen in Dartz.be in Zwevegem en De Mambo in Kortrijk.” Quintin heeft een passie voor darten, maar is daarnaast ook zelfstandig cafébaas. “Dit doe ik samen met mijn vader. Na een gesprek met mijn ouders zette ik die stap vlak na Nieuwjaar. En het bevalt me wel. Dit is iets wat ik nooit zou gedacht hebben enkele jaren geleden. Ik heb alvast geen spijt van deze stap. Sinds 8 april organiseer ik in ons café ’t Schuttershof op maandag zelf een darttornooi. Via Facebook deed ik een rondvraag om na te gaan of er voldoende geïnteresseerden waren. Ook mijn vader stond er onmiddellijk voor open. Er is voldoende ruimte in onze grote zaal, die over acht blokken beschikt. Er waren onmiddellijk 32 spelers. We gaan dit het jaar door blijven organiseren op maandag.”

“In ons café is er ook plaats voor een voetbalploeg, een vinkenzettingsvereniging, er wordt om de twee weken op donderdag een kaartje gelegd en er komen verenigingen vergaderen.”

Quintin neemt ook deel aan de Youth/Development Tour. “Dit zijn tornooien die meestal plaatsvinden in Engeland en Duitsland”, gaat hij verder.

“In het buitenland nekt stress me meestal. In eigen land heb ik daar minder last van”

“Als het over de landsgrenzen heen is, nekt stress me meestal. In eigen land heb ik daar minder last van. Ik werkte begin mei nog een tornooi af in Duitsland. Ik wil investeren in mijn sport maar door het café is er nu minder tijd om te trainen. Op 21 juni ga ik in het Engelse Wigan spelen, een tornooi over drie dagen. Twee weken vooraf begin ik dan meer te trainen.”

“Maar eerst is er nog de ADC Winmau Belgian Darts Tour in Kortrijk zaterdag. Hier kijk ik heel erg naar uit. Door tegen betere spelers uit te komen, word je zelf ook beter. De winnaar van het tornooi ontvangt een ticket voor superseries in Engeland. Maar ik blijf realistisch. Ik neem deel voor de ervaring en met het doel om een wedstrijd te winnen. Er is heel wat goeie jeugd momenteel, maar er wordt te weinig voor hen gedaan. Er zijn enkele mensen zoals Eric Clarys en Nick Cambré die zich er achter scharen. Ikzelf blijf alvast investeren in mijn sport. Dit jaar doe ik het rustig aan. Momenteel zit ik in een dipje. Het is al veel beter geweest. Het is vooral een mentaal spelletje,” besluit Quintin Vandenbulcke.

Veel toppers present

De Belgian Darts Tour wordt georganiseerd door ADC Europe en staan open voor alle nationaliteiten. De toernooien zijn toegankelijk voor spelers vanaf 16 jaar en PDC Tour Card-houders mogen niet deelnemen aan de Belgian Darts Tour.

Het eerste tornooi op zaterdag begint om 11 uur, het tweede om 15 uur. Heel wat toppers maken hun opwachting: Brian Raman, Bart Anthierens, Jeroen Caron, Axel Buyle, John Desreumaux, Stefaan Henderyck, Thomas Morisse, Gylian Surgeon, Born van Put en Levi Windels staan op de deelnemerslijst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier