Julie Vanpeteghem heeft boodschap na nationale titel kitesurfen freestyle: “Sporter, verleg je grenzen veilig”

Julie Vanpeteghem in actie tijdens het kitesurfen. © SM
Redactie KW

In Side Shore Surfers in De Panne had onlangs het BK Freestyle Kitesurfen plaats. Julie Vanpeteghem uit Nieuwpoort was er bij de dames goed voor de nationale titel. Ze pleit voor meer veiligheid en risicobesef bij de kitesurfers.

Julie Vanpeteghem, ingenieur van de gebouwen in de stad Nieuwpoort, kreeg op haar 39ste ook de trofee van oudste deelneemster. “Bleek dat ik tijdens de laatste heat van de vrouwenfinale heel sterk had gevaren en ik de eerste plaats nam, vóór Lucca Leyden, een 17-jarig beloftevol talent van Anemos Beachclub in Duinbergen, die de tweede plaats bij de gemengde amateur categorie behaalde. Het stemde mij tevreden dat de dames op dit niveau meedraaiden.”

Het is Julies derde Belgische titel. “Ik ben blij dat er met Lucca enige opvolging is. Verder vraag ik de jongeren en dames binnen onze sport iets meer te experimenteren, en niet uitsluitend voor de hoge sprongen, de old school tricks te kiezen. Vijftien jaar terug begon ik met wakestyle tricks, waarbij we meer een stijl van wakeboarden aannamen. Snelle, lage tricks, zonder dat je kite aan je harnas hangt. Dat is heel technisch en moeilijk, en daarvoor is heel wat armkracht nodig. Ik vond het een uitdaging en ben daar heel intensief op beginnen trainen. Bij harde condities en grote golven, zoals tijdens het BK, zijn zulke tricks zeer moeilijk. Door mijn jarenlange ervaring in de woelige Noordzee slaag ik er toch in die te tonen op het juiste moment.”

Windgoden

Julie doet al sinds haar veertiende aan kiten, veelal in eigen land. “In Surfclub Windekind in Oostduinkerke is er een heel gemotiveerde en leuke Kite en Apero groep die me zelfs in de winter de zee op sleurt. Verder ontdekte ik enkele kitespots in Zuid-Afrika, Tenerife, Bretagne en het Spaanse Tarifa, en in de voorbije kerstvakantie in Sardinië. Helaas waren de windgoden ons daar niet gunstig gezind.”

Watersporten zijn op vandaag toegankelijker dan ooit. Julie stelt vast dat niet iedereen zijn of haar eigen kunnen op het water en de bijbehorende risico’s correct kan inschatten, wat de kans op onnodige reddingsacties of ongevallen vergroot.

“Vanuit Surfclub Windekind organiseerden wij twee jaar geleden het eerste Safety Symposium, dat dit jaar herhaald werd”, zegt Julie. “Ik wil mij inzetten om de jongeren en ambitieuze dames tips en tricks te geven om hun eigen kunnen te verbeteren en zo nog meer fun te beleven. Ook wil ik de watersporters zelfredzamer maken, door hen in te lichten over stroming en meteo, en hen bewust maken van onze krachtige en prachtige zee, zodat ze hun grenzen en limieten leren kennen en veilig verleggen.” (AC)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier