Drie eeneiige tweelingen in U12 Boys 1 van Saint-Georges Hockey Club

August en Julien Bouteca, Louis en Emile Dekeyser, en Adrien en Arthur Despriet © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Een unicum! Met August en Julien Bouteca (11), Louis en Emile Dekeyser (11), en Adrien en Arthur Despriet (12) spelen er in de hockeyploeg van Saint-Georges drie eeneiige tweelingen. Wetende dat er maar acht spelers op het veld staan, waarvan één keeper, kan dat wel leiden tot verwarring. “Soms dragen we een haarband of andere schoenen om het verschil te zien.”

In de U12 Boys 1 van Saint-Georges Hockey Club – de ploeg met de jongste spelers – staan drie eeneiige tweelingen op het veld. August en Julien Bouteca, Louis en Emile Dekeyser, en Adrien en Arthur Despriet spelen al enkele jaren in dezelfde ploeg. “De voordelen? We kennen elkaar door en door en zijn goed op elkaar ingespeeld”, zegt August. “We werken inderdaad goed samen en op hockeykamp ben je nooit alleen”, vult Louis aan. “Je voelt een band en kent elkaar beter dan de andere spelers”, zegt Adrien. “Ik weet naar waar Arthur zal lopen en hoe hard hij zal passen.”

En dat loont, want de hockeyploeg is als kampioen in de divisie Nationaal 1 de zesde van België geworden. Vrijdag 14 juni worden ze in het stadhuis gehuldigd. “Drie eeneiige tweelingen in dezelfde ploeg heb ik nog nooit meegemaakt, ik ken zelfs geen drie andere”, zegt voorzitter Anthony Tombeur. “Het is heel speciaal en uniek. Ik was destijds enkel coach van Adrien en Arthur. Zo’n tweeling zorgt wel voor verwarring, maar het zijn spelers die elkaar rapper vinden op het veld. De symbiose tussen hen is groot. Je merkt het verschil en ziet onmiddellijk de connectie.”

Louis, Emile, August en Julien kenden elkaar al van school en ook toen ze na drie jaar ineens met een derde tweeling – Adrien en Arthur – in dezelfde ploeg zaten, vonden ze dat niet zo speciaal. “Ik dacht vooral dat het zou moeilijk worden voor de trainers en de coaches om ons uit elkaar te houden”, zegt Adrien. “Op onze truitjes staat onze achternaam, dus daar ben je niet veel mee. Je moet al kijken naar het nummer of naar de kleur van onze stick. We worden soms door elkaar gehaald. Als iemand zegt ‘Julien wisselen’, maar ze kijken naar August, dan negeer ik het gewoon omdat ik zie dat het niet voor mij bedoeld is. Vaak hebben we ook geen zin om hen te verbeteren”, lacht Julien.