“Alles te danken aan pépé Bjorn”: Kyana Annys hoopt na moeilijke jeugd op succesverhaal in darts

Kyana Annys heeft in het darten een passie gevonden. © Eddy Lippens
Eddy Lippens
Eddy Lippens Medewerker KW

Kyana Annys (19) is een beloftevolle darter. De Meense kreeg de smaak te pakken dankzij haar pleegvader en pépé Bjorn Alliet. “Hij is een godsgeschenk”, zegt Kyana, die al een bewogen jong leven achter de rug heeft.

“Ik ben met darten begonnen bij mijn pépé thuis”, vertelt ze. “Mijn pépé, Bjorn Alliet, speelt al darts van toen hij dertien jaar was. Toen de coronapandemie uitbrak, speelden we iedere dag wel enkele uren. In die tijd ging hij op woensdag naar Dartscenter De Mambo in Kortrijk. Ik en Shania, zijn dochter, waren mee. Toen hij om te lachen zei ‘ik schrijf je ook eens in’, deed hij dat echt. Eerst speelde ik met knikkende knieën, maar daarna werd het een wekelijkse gewoonte. En in Dartsshop Vanhee zijn we om de twee weken op het rankingtornooi.”

Godsgeschenk

“Mijn levensverhaal is er eentje van vallen en opstaan. Ik werd door mijn thuissituatie door de jeugdrechter in een internaat geplaatst. Daardoor verzeilde ik in een week-weekregeling, maar ik mocht van mijn papa geen contact hebben met mijn mama. Op mijn veertiende ging ik weer bij mijn papa wonen.”

Pleegvader

“Eerst speelde ik voetbal, bij onder andere Gullegem, Stasegem, Eernegem en Egem. Toen ik op een dag met papa in Stasegem was, leerde ik Bjorn, een vriend van mijn papa, zijn dochter Shania en zijn zoon Dylan kennen. Bjorn haalde mij thuis weg. Een godsgeschenk. Hij werd officieel mijn pleegvader. En hij werd mijn pépé nadat de vader van mijn papa overleden was. Shania groeide uit tot mijn allerbeste vriendin, zus, steun en toeverlaat. Ik weet niet waar ik nu zou gestaan hebben, als ik hen niet had leren kennen… Ik ben héééél dankbaar.”

Warm nest

“Van mijn zeventiende tot mijn achttiende heb ik zelfstandig op een studiootje gewoond, maar nu ben ik terug bij pépé, in een warm nest. Al verhuis ik binnenkort wel weer, en ga ik opnieuw zelfstandig wonen, in een appartementje in Wevelgem. Samen met mijn kat Bibber, die op dezelfde dag als ik geboren is – ja, ze is ook negentien jaar. En op 1 juli begin ik ook te werken, in een maatwerkbedrijf in Menen”, zegt Kyana trots.

“Als hij er op een tornooi niet bij is, hoor ik zijn stem in mijn gedachten”

Darten is een rode draad in haar leven geworden. “Ik zou geen andere hobby meer willen. We gaan nog iedere week naar De Mambo. Ik speel daar tegen mannen, en dat zijn heel goeie trainingen. Ik heb er al heel veel uit geleerd. Ze helpen me met alles. Ook in Dartshop Vanhee word ik door mannen met raad en daad bijgestaan, door Nico en Kevin.”

Stress

“Thuis spelen we iedere dag Scolia (darts met een elektronisch registratiesysteem, dankzij drie camera’s en een app, red.). Tegen mijn pépé heb ik wel nog nooit kunnen winnen (lacht). We trainen samen heel veel uren.”

“Die training werpt haar vruchten af in wedstrijden, met af en toe een maximum (drie pijltjes van driemaal twintig, dus 180, red.). Stress? Als ik een finale moet spelen, heb ik daar veel last van, ja. Maar met de raad van Nico is dat al veel beter geworden: letten op mijn ademhaling, rustig blijven, de focus houden… Ook Bjorn, die me soms iets toefluistert als hij achter mij staat als ik moet gooien, heeft me al veel bijgebracht. En als hij er niet staat, hoor ik zijn stem in mijn gedachten.”

Winnen tegen een man

“Ik speel wel graag grote tornooien. In Oostende heb ik al drie keer deelgenomen aan De Armenonville, een tornooi voor vrouwen. Twee keer heb ik de A-finale gespeeld, en verleden week won ik de B-finale. Dit weekend speel ik een koppeltornooi, met Nick Durieu. Zulke tornooien speel ik graag. De enkeltornooien speel ik liefst tegen vrouwen, al leer je tegen mannen natuurlijk veel bij – als ik eens win tegen een man, ben ik wel fier, ja. In ‘t Schuttershof in Marke heb ik al eens de halve finale gehaald. En vorige week werd ik in Geluwe bij de vrouwen derde. Op 8 september is er in De Mambo een damestornooi waar ik naar uitkijk.”

“Darten is echt een passie geworden. Ik wil er alles aan doen om zover mogelijk te geraken. Ik wil ook mijn sponsors danken: Dartshop Vanhee, De Mambo, Tuinieren Verbrugghe en Marc Stagier, mijn nonkel. Ik amuseer mij!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier