11-jarige Loes Van Aerde uit Hertsberge kroont zich in Brugge tot Belgisch turnkampioene

De elfjarige Loes Van Aerde uit Hertsberge is nationaal turnkampioene. © ACR
Redactie KW

In Brugge vond het Belgisch kampioenschap gymnastiek plaats. De Brugse sportvereniging Basics! en turnclub Varsenare-Oostkamp stonden in voor de organisatie. Loes Van Aerde zorgde als elfjarige voor de kers op de taart met haar eerste Belgische titel.

Bij Turnclub Varsenare-Oostkamp blikken ze terug op een fantastisch weekend. Er waren 1.750 bezoekers en ook de belevingshal kreeg veel volk over de vloer. “Er waren veel buitenstaanders die specifiek daarvoor kozen. Alles is zeer vlot verlopen, dankzij de vele vrijwilligers en voor ons met mooie resultaten”, klinkt hoofdtrainster Filine Verheire.

Zussen Nina en Mona

“Het hoogtepunt was Loes’ titel. Mooi om dat in eigen zaal met een eigen gymnaste te bereiken. Als ze zich goed voelt, kan ze de wereld aan. Ze heeft op het juiste moment gepiekt. Loes is een zeer explosieve en elegante gymnaste. Ze trekt de aandacht. Op het BK turnde ze zo goed als foutloos. Ze heeft haar titel dik verdiend.”

Loes Van Aerde (11) uit Hertsberge zag op jonge leeftijd haar oudere zus Nina als gymnaste aan het werk en kreeg zo de smaak te pakken. Intussen is de jongste zus, Mona, ook aan het turnen. “Nina doet het wat rustiger aan op training wegens hinder aan de heup”, vertelt de nationaal kampioene.

Vlekkeloos

Ze begon op de balk, zij het jammerlijk met één val tijdens haar vrije rad. “Voor het overige verliep alles goed”, vindt Loes. “Bij mijn sprong koos ik voor een Tsukahara. De eerste was met veel pasjes, de tweede met één grote stap, wat beter was. Yurchenko, de flik op het paard was supergoed. Op de barre deed ik geen reus-streksalto.”

“Ik ben daar nog wat bang voor omdat ik hierbij eens mijn teen heb gebroken. Maar ik koos voor een zwaai-streksalto en ook dat bleek vlekkeloos te verlopen. Ik boekte in alles toch wel enorme vooruitgang”, besluit Loes die haar school in OLVA De Touwladder in Assebroek combineert met wekelijks zo’n twintig uur in de gymzaal. (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier