Definitief ontwerp voor herinrichting wijk Garzebekeveldwijk goedgekeurd

Dit is de huidige situatie in de Garzebekeveldstraat in Adinkerke. © Google maps
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Eindelijk is de kogel door de kerk. Op de gemeenteraad van De Panne werd het definitieve ontwerp voor de herinrichting van de Garzebekeveldwijk goedgekeurd.

In de Garzebekeveldwijk (Garzebekeveldstraat, Slachthuisstraat, Koekuitstraat en Doornstraat) is er grote noodzaak om de omgeving mooier, groener en aangenamer te maken. Ook de rioleringen zijn dringend aan vervanging toe. Zo zal er naast een nieuwe vuilwaterriolering ook een infiltrerende regenwaterriolering aangelegd worden. Het lokaal bestuur heeft hiervoor in het meerjarenbudget ruim 2,3 miljoen euro voorzien. De rioleringswerken zijn voor rekening van Aquaduin.

Participatie

Op een eerste inspraakmoment met de omwonenden vorig jaar, bleek er zowel vraag naar een dorpskern met voetpaden en afgebakend groen, als naar een compleet ander straatbeeld met meer open groen en veel ontharding. Studiebureau Sweco heeft met deze beide scenario’s rekening gehouden bij de opmaak van een eerste ontwerp.

Op de infomarkt voor de buurtbewoners in mei vorig jaar, kon iedereen de voorlopige plannen in detail bekijken, vragen stellen en opmerkingen doorgeven. Ook suggesties voor een invulling van het plein in de Garzebekeveldstraat waren welkom. Op basis van deze avond werd het voorlopige plan bijgestuurd. Het nieuwe plan werd op de gemeenteraad van juni voorgelegd en definitief goedgekeurd.

Combinatie van 2 scenario’s

Het definitieve ontwerp voor de Garzebekeveldwijk bestaat uit twee verschillende straatbeelden, die samen toch één geheel vormen. Hoe dichter bij de Vijvers Markey, hoe groener de wijk wordt. Zo krijgt de Slachthuisstraat een nieuw wegdek in beton dat resistent zal zijn tegen het vele vrachtverkeer. In de rechthoek Koekuitstraat – Doornstraat – Garzebekeveldstraat wordt een aangenaam woonerf gecreëerd.

De kruispunten worden aangelegd in uitgewassen beton, en het stuk Doornstraat naast de vijvers Markey krijgt een tweesporenpad. Overal waar het kan, zullen ook bomen worden geplant om een aangename leefomgeving te creëren. Het plein op de hoek van de Garzebekeveldstraat – Slachthuisstraat zal een invulling krijgen die rekening houdt met de eisen en wensen voor de nieuwe kinderopvang die ernaast komt.

Deze materialen zullen gebruikt worden voor de voetpaden in de Garzebekeveldstraat.
Deze materialen zullen gebruikt worden voor de voetpaden in de Garzebekeveldstraat. © MVQ

Om een veilige woonomgeving te creëren, zal het blok Koekuitstraat – Doornstraat – Garzebekeveldstraat eenrichtingsverkeer worden. Bomen en materiaalkeuze zullen een snelheidsremmend effect creëren. Ook over de parkeerplaatsen is goed nagedacht. De medewerkers van team Facility hebben een jaar lang parkeertellingen gedaan. Zowel op drukke als heel rustige dagen en zowel ’s avonds, ’s middags als ‘s morgens. Door bij het maximaal aantal getelde wagens per straat 10 % extra te rekenen, zullen er ongetwijfeld voldoende parkeerplaatsen zijn.

Burgemeester Bram Degrieck legt uit: “De renovatie van deze straten is een groot project. De plannen zijn tot stand gekomen na uitgebreide participatie met de buurt, die meermaals de kans greep om opmerkingen te formuleren. We grijpen nu de kans om de straten te ontharden, wat voor een aangenamer straatbeeld zal leiden.”

“Deze buurt naast de Vijvers Markey krijgt een verdiende ‘make-over’, opnieuw een grote investering in het openbaar domein van Adinkerke. De straten worden niet alleen veiliger, maar ook aangenaam groen. En het gekozen materialenpallet zal de eigenheid van Adinkerke onderstrepen. Het wordt mooi!”, vertelt Wim Janssens, schepen van Openbare Werken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier