Verkeersactie tegen gevaarlijk rijgedrag in Kortrijk: bestuurder is rijbewijs 15 dagen kwijt na smartphonegebruik achter het stuur

Twee autobestuurders werden geverbaliseerd wegens smartphonegebruik achter het stuur. © Unsplash
Redactie KW

Op donderdagavond 13 juni voerde de verkeerspolitie van politiezone Vlas een controleactie uit tegen gevaarlijk en asociaal rijgedrag in het centrum van Kortrijk.

De controles gebeurden door rondrijdende motards op zowel striping moto’s als op de anonieme moto. Daarnaast stond er ook een vaste controlepost op de Grote Markt.

Smartphone achter stuur

De opvallendste vaststelling: twee autobestuurders werden geverbaliseerd wegens smartphonegebruik achter het stuur. Eén bestuurder is zijn rijbewijs 15 dagen kwijt voor besturen tijdens het rijden. Er was ook één onmiddellijke inning voor een bestuurder die stilstond aan het rood licht.

Er werd ook een auto gecontroleerd die niet verzekerd was, de auto werd in beslag genomen. Twee bestuurders werden betrapt op het negeren en versnellen bij het zien van het oranje licht, dit terwijl er nog voldoende tijd was om te stoppen. 17 bestuurders moesten een alcoholtest ondergaan, niemand had te veel gedronken.

Eén bestuurder legde een positieve drugstest af, zijn rijbewijs werd voor 15 dagen ingetrokken.

(Brom)fietsers en e-steppers

Zes fietsers kregen een onmiddellijke inning wegens smartphonegebruik tijdens het fietsen. Eén bromfietser reed met een Klasse B bromfiets, zonder rijbewijs, zonder verzekering en zonder inschrijving, dit terwijl hij zijn smartphone in zijn handen had en aan het gebruiken was. De bromfiets werd in beslag genomen.

Eén bromfietser reed met een Klasse A bromfiets die maar liefst 62 km/u haalde op de rollentestbank, dit terwijl de maximum toegelaten snelheid maar 25 km/u is. De bestuurder deed vrijwillig afstand van zijn bromfiets.

Een gestolen motorfiets werd aangetroffen en in beslag genomen, de eigenaar wordt opgespoord. Een e-stepper werd geverbaliseerd omdat hij jonger dan 16 jaar is.

“Tijdens de drukke avondspits werden heel wat inbreuken gezien en geverbaliseerd. Het is dergelijk onoplettend en gevaarlijk rijgedrag, zowel door autobestuurders als door (brom)fietsers, dat zorgt voor extra verkeersongevallen. Er volgen nog zo’n verkeersacties”, klinkt het bij de politie.

Onverzekerde SUV in beslag genomen

Naast deze verkeersactie was er ook een heel gerichte actie waarbij de interventie- en verkeerspolitie samenwerkten om de bestuurder van een luxe SUV te spotten en tegen te houden. De PZ Vlas had meldingen gekregen dat de bestuurder van het voertuig rondreed zonder enige verzekering of keuring, vaak onder invloed van drank en/of drugs. Een gevaar op de weg dus.

Met ondersteuning van de info via het ANPR-cameranetwerk kon de SUV op donderdagochtend gelokaliseerd en tegengehouden worden in de omgeving van de Pottelberg in Kortrijk. Er werd een dossier tegen de bestuurder opgestart en het voertuig werd in beslag genomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier