CD&V pleit voor snelle uitbreiding autodelen: “Uitkerke mag niet achterblijven”

CD&VPLUS pleit voor een uitbreiding van het autodelen. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Volgens CD&VPLUS wordt het autodelen, dat in november vorig jaar gelanceerd werd in Blankenberge, op dit moment nog onvoldoende benut. “De cijfers gaan in stijgende lijn, maar er is meer aanbod en meer promotie nodig.”

“Het autodelen, dat medio november ‘23 van start ging in onze stad, kent een voorzichtige start, maar een stijgend gebruik. Tussen half november en eind februari werden er in totaal 215 ritten afgelegd en 13.064 kilometers gereden”, zegt gemeenteraadslid Sandy Buysschaert, die de cijfers opvroeg. Volgens CD&VPLUS tonen deze aan dat er nog kansen liggen op het vlak van deelmobiliteit. “Wij geloven sterk in een deelmobiliteit voor de nabije toekomst. Zeker in onze stad, waar een groot deel van onze inwoners van hoge leeftijd is en die maar een beperkt aantal kilometers per jaar rijden. Veel senioren houden nu nog noodgedwongen vast aan hun eigen wagen, die meer dan 95 procent van de tijd blijft stilstaan, wat natuurlijk een hoge kost met zich meebrengt. Ik ben overtuigd dat als er meer aanbod van deelwagens komt, meer mensen de stap zullen zetten om hun eigen wagen weg te doen”, klinkt het. Ook voor jongeren zijn de deelwagens volgens CD&VPLUS een haalbaar alternatief. “Zij hebben evenmin de financiële draagkracht voor de aankoop van een eigen voertuig. Het kostenplaatje voor de huur van de deelwagen kunnen ze nog onder vrienden verdelen”, aldus nog raadslid Sandy Buysschaert. Een aanzienlijke uitbreiding van het aantal deelwagens op korte termijn is daarom aangewezen, meent Buysschaert. “En Uitkerke mag daarbij niet uit de boot vallen.”

Jeroen Van Renterghem, die voor de oppositie zetelt in het Klimaatbedrijf Blankenberge, treedt bij: “Bij de opstart van het Klimaatbedrijf Blankenberge was er in het businessplan opgenomen dat er in april acht deelwagens extra zouden bijkomen. En iedere maand daarna telkens twee extra. We herinneren aan die belofte en hopen op zeer korte termijn een veelvoud te zien van het aantal deelwagens. Vanuit onze CD&VPLUS-groep pleiten we ook om de eerstvolgende deelwagens te voorzien in de dorpskern van Uitkerke.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier