Wildenburg als fraaie onthaalpoort: extra toegang tot Bulskampveld aantrekkelijker, veiliger en groener

De nieuwe onthaalpoort aan de kerk: de betonmolen draait nog op volle toeren. © GGM
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

In april vorig jaar startten de gemeente Wingene en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) met uitgebreide herinrichtingswerken in Wildenburg, als bijkomende toeristische toegangspoort tot landschapspark Bulskampveld. Dat betekende onder meer de herinrichting van de kerkomgeving, de dorpsrand en de begraafplaats. Als alles naar wens verloopt, zijn de werken tegen 21 juni klaar.

De herinrichting van Wildenburg is een lang verhaal, want de eerste ontwerpen dateren van 2019. De nieuwe extra toegang is meer dan welgekomen, want landschapspark Bulskampveld is een aantrekkelijk bosgebied van zo’n 107 km², gespreid over de gemeenten Wingene, Ruiselede, Beernem, Oostkamp en Aalter. Een degelijke toegangspoort veronderstelt voldoende parkeermogelijkheden, aanwezigheid op minstens één recreatief netwerk, voldoende fietsvoorzieningen, picknicktafels en zitbanken en de nabijheid van horeca.

Ingewikkeld

Ondertussen werd maar liefst 2,5 hectare grond aangekocht om de plannen in Wingene mogelijk te maken. Een ingewikkeld huzarenstukje was de aanleg van een nieuw fietspad van een kilometer lang achter de bebouwing langs de Beernemsteenweg. Dat pad moet de opgefriste kerkomgeving, de mooi heringerichte begraafplaats, de nieuwe onthaalparking, de plaatselijke school en het lokale bedrijventerrein met elkaar verbinden.

“Er werd 2.5 hectare grond aangekocht voor de herinrichting”

Het is de provincie West-Vlaanderen die instaat voor de nieuwe waterloop achter de basisschool, die wordt aangelegd ter vervanging van de vroegere inbuizing. Daar is onder meer een avontuurlijke speelplaats en een natuur-educatieve poel met houten vlonder gepland. Achter de kerk komt een waterdoorlatende parkeerplaats, ingebed in groen, met zitbanken en een handig infobord. In de groenzone is ruimte voorzien voor een hoogstamboomgaard, een wadi en een picknickplaats. Vanaf het kerkhof tot de Polderdreef wordt een nieuw fiets- en wandelpad aangelegd.

Kwakkelweer

De herinrichting van Wildenburg zal zo’n 1,8 miljoen euro kosten. De VLM kan rekenen op een Vlaamse subsidie van 886.838 euro voor de terreinwerken, Wingene zelf betaalt 886.838 euro, de provincie West-Vlaanderen legt 75.000 euro bij en Fluvius 20.129 euro. Het einde van de werken, als het kwakkelweer dat toelaat, is voorzien voor vrijdag 21 juni, al draaiden de betonmolens en graafmachines enkele weken geleden nog overuren. In Beernem werd eveneens een nieuwe parking geopend. Het voorziene veilige fietspad tussen de toegangspoorten Wildenburg en Beernem is wel degelijk gepland, maar wil voorlopig niet vlotten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier