Wijndomein Cense de l’Alouette in Nieuwkerke opent de Proeverie: “Voorlopig enkel op zondagnamiddag”

We zien v.l.n.r. Sabastian Braet, Jolien Staelens, schepen Bart Vanacker, Jan Staelens, Lieve Haezebrouck en gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu. © EF
Marc Desender
Marc Desender Medewerker KW

De Proeverie, daar worden voortaan de wijnen van het wijndomein Cense de l’Alouette in de Naaikorfstaat in Nieuwkerke geschonken en geproefd. In het najaar opent wijnboer Jan Staelens op zijn domein het belevingsmuseum Mine E Win.

De Proeverie oogt indrukwekkend. De ruimte wordt afgescheiden door ramen van 8 meter lang. Het zicht is dan ook enorm. “Alle heuvels zijn te zien net als de terrils van Noord-Frankrijk en de bezienswaardigheden van Mesen”, vertelt de wijnboer. “We openen de Proeverie voorlopig enkel op zondagnamiddag. De stille wijnen van het domein kunnen geproefd worden. Wij werken met Chardonnay en Pinot Noir, in monocépage, dus zonder assemblage, en trachten zo het pure genot uit de druif in de fles te krijgen.” Bijzondere wijnen zijn deze genoemd naar zijn moeder (Denise) en zijn eerste kleinzoon (Leon).

Belevingsmuseum

Onder de Proeverie komt tegen het najaar het belevingsmuseum Mine E Wine. “Een huzarenstukje”, beseft ook de wijnboer. “We bouwen een ruimte van 360 m² en gaan daarvoor liefst 7 meter onder de grond.”

Mine E Wine verwijst enerzijds naar de mineralen aanwezig in de wijn en is ook West-Vlaams voor ‘mijn wijn’. In het belevingsmuseum legt de wijnboer onder meer de nadruk op mineralen. “Mineralen zijn in feite de natuurlijke bouwstenen van de aarde en manifesteren zich onder meer in de gesteenten aan de oppervlakte. In het langzame verweringsproces lossen minerale stoffen op in water. Mineralen zijn de basisvoedingsstoffen voor de wijnrank.”

Een boerderij en de leeuwerik

Goed zeven jaar geleden plantte Dadizelenaar en CEO van het cinemacomplex Imagix Jan Staelens de eerste druivenstokken in Nieuwkerke. “Eerder was ik bescheiden gestart in de achtertuin van mijn vakantiewoning Tilia in Kemmel. Ondertussen bouw ik mijn wijndomein verder uit in Nieuwkerke, onder de naam Cense de l’Alouette. De oude benaming van dit gebied verwijst naar een boerderij (cense) en de leeuwerik (alouette).”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier