Vuurtorens van Nieuwpoort, Oostende en Blankenberge worden gerenoveerd

De vuurtoren van Oostende, ook bekend als de Lange Nelle. © Belga

Het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) is van plan de vuurtorens in Nieuwpoort, Oostende en Blankenberge te renoveren. De werken zouden starten in 2027.

Onze kust telt drie nog actieve vuurtorens: in Nieuwpoort, Oostende en Blankenberge. Ze doen nog altijd dienst als lichtbaken voor kleinere schepen en blijven ook een belangrijke back-up als de moderne technologie het zou laten afweten. Het MDK, dat sinds 2005 instaat voor het beheer van de vuurtorens, wil ze grondig renoveren en opwaarderen.

Beschermde monumenten

“De renovatiewerken zullen worden uitgevoerd met respect voor de erfgoedwaarde van de vuurtorengebouwen”, klinkt het. “De drie vuurtorens zijn beschermde monumenten, die dateren van na de Tweede Wereldoorlog. De monumenten zullen gerestaureerd worden in nauw overleg met het Agentschap Onroerend Erfgoed.”

Enkele maanden geleden is al een onderzoek opgestart naar de kwaliteit en de stabiliteit van de vuurtorengebouwen. De werken zouden in 2027 starten en zouden twee jaar duren. De kostprijs van het project wordt geraamd op 5 à 6 miljoen euro. De technische installaties maken geen deel uit van het project. Die werden onlangs al gerenoveerd. Zo zijn de lampen vervangen door duurzame ledverlichting.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier