“We hadden zelfs al bezoekers uit Polynesië”: Jannick (58) en Johan (61) toveren oude boerderij om tot B&B in Dentergem

Johan en Jannick voor B&B De Zoete Kers, hun levenswerk: “We krijgen vooral fietstoeristen over de vloer.” © VADU
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Al veertien jaar vormt B&B De Zoete Kers een mooie parel aan de Dentergemse horizon. Tussen de akkers en fruitboomgaarden creëerden Jannick Delodder (58) en haar man Johan Desmet (61) een gezellige overnachtingsplaats waar het heerlijk toeven is. Tijdens het seizoen kan je er ook stoppen voor een verfrissing aan hun zomerbar.

Jannick en Johan zijn van Zulte afkomstig, maar streken in 2010 in Dentergem neer. “We waren op zoek naar een mooie locatie om een B&B te openen. Ik wilde dat eerst doen in de Vlaamse Ardennen, tot ik hier op deze vervallen boerderij stootte”, vertelt Jannick. “We hebben alles netjes gerenoveerd en er iets prachtigs van gemaakt. Ze was ooit nog van de familie Verbeke, maar werd later omgebouwd tot café De Stal en was in de jaren 80 zelfs even dancing ‘t Hoveke. We hebben op ons terras al véél mogen aanhoren dat veel koppeltjes uit Dentergem elkaar hier leerden kennen. (lacht) Er is zelfs een periode geweest dat het een cabardoucheke (huis van plezier, red.) was, maar daar valt uiteraard niets meer van te zien.”

Ideale therapie

Nadat het koppel, dat met Thomas (36) en Robin (31) ook twee zonen heeft, flink wat verbouwingen uitvoerde, kon het ruim een jaar later met de B&B van start gaan. “Ik was net aan het revalideren van een rugoperatie, dus die bouwwerken waren de ideale therapie”, grapt Johan. “Door een bouwovertreding konden we slechts starten met twee kamers, maar in de loop der jaren hebben we die uitgebreid tot vijf gastenverblijven. We hebben het vooral van het fietstoerisme. Vooral vrijetijdsfietsers. Mensen tussen de 45 en 75 jaar die willen genieten van het lokale landschap, maar soms ook tot in de Vlaamse Ardennen rijden.”

“Je offert veel op, maar daar tegenover staat het hartelijke contact met de mensen”

“In april verandert dat iets meer naar wielertoeristen, want dan is er uiteraard de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen. Als die inschrijvingen openen, dan zijn al onze kamers in een mum van tijd gereserveerd. Verder zien we vooral vriendengroepen en families passeren. Vooral het voor- en najaar zijn druk voor ons. Sinds een jaar of drie hebben we nog wat extra reclame voor onze regio dankzij de zeer populaire bloesemwandelingen. Vroeger moest je daarvoor naar Limburg, maar hier hebben we die troeven ook en dat ontdekken de mensen stilaan.”

Zomerbar

Naar aanleiding van die bloesemwandelingen begonnen Johan en Jannick na de coronaperiode ook telkens met een zomerbar. “Dat betekent dat je hier tijdens het hoogseizoen kan stoppen voor een hapje en een drankje. Je hoeft hier dus helemaal niet te logeren om even de sfeer te komen opsnuiven”, glimlacht Johan. “Ik heb een oude garage tot zomerbar omgebouwd. Handig, want ik moet maar de poort openen en je staat voor een bar. We zijn trouwens blij met de mogelijkheden voor toeristen in de streek. Sinds een paar jaar kan je packraften op de Mandel, er is de Baliekouter en ook de Meikensbossen met de Sint-Annakapel zijn een echte trekpleister. Veel mensen spreken er ons vol lof over aan.”

“Ik heb een oude garage tot zomerbar omgebouwd. Handig, want ik moet maar de poort openen en je staat voor een bar”

Wie een B&B uitbaat, moet ook heel veel paraat staan. “Daardoor zijn we bijna altijd thuis, maar dat hebben we er graag voor over”, vertelt Jannick. “We helpen onze klanten graag verder. Als ik eens een zeldzame rustige dag heb, dan geniet ik ervan om op het terras te ontbijten. Je offert veel van je privé en vrije tijd op, maar daar tegenover staat het hartelijke contact met de mensen.”

Bekende gezichten

Johan beaamt. “Iedereen is anders. Na tien minuten weet je al vaak wat voor vlees je in de kuip hebt en hoe je iemand moet benaderen. In de loop der jaren hebben we ook al wat bekende Vlamingen mogen verwelkomen. Zo logeerde tv-maakster Annemie Struyf hier al eens, net als voormalig wielrenner Eric Vanderaerden en rallypiloot Robert Droogmans.”

Jannick vult graag aan. “We mochten ook al eens zangers Danny Fabry en Salim Seghers ontvangen. Die laatste schonk me zelfs een cd”, glimlacht ze. “En er is zelfs bezoek van VRT-journalist Koen Wauters en zijn familie geweest. Zijn moeder An(nie) Verbeke is een telg van de Verbekes die hier ooit nog de boerderij runden. Ze kwamen eens kijken naar dat stukje familiegeschiedenis dat intussen tot een B&B was omgebouwd. De verste bezoekers? Die moeten uit Frans-Polynesië afkomstig zijn. Die waren hier op uitnodiging van een herborist uit Wakken. In de living hebben we een wereldkaart hangen en duiden we aan waar alle bezoekers vandaan komen. Het kaartje is al goed gevuld, maar er kunnen er nog altijd bij”, besluit Jannick.