Provincie en gemeente investeren samen in speelbos in Sint-Baafs-Vijve: “Vallen, opstaan en doorgaan”

Er was heel wat belangstelling voor de opening van het speelbos in Sint-Baafs-Vijve. © Frank Meurisse
Frank Meurisse
Frank Meurisse Medewerker KW

Het speelbos, tussen Leie en Vlasstraat in Sint-Baafs-Vijve, beschikt dankzij de gemeente en de provincie over nieuwe speelelementen en zitbanken. Ook de bomen zijn intussen flink gegroeid. Hoog tijd dus om het geheel officieel te openen.

“Ik noem dit een bijzondere plek omdat de provincie en de gemeente samen hebben geïnvesteerd om van dit speelbos een plek te maken waar ontmoeting mogelijk is”, zei schepen van Openbare Werken en Groen Daisy Haydon (CD&V) bij de officiële opening van het speelbos.

“Dankzij de inbreng van 25.000 euro subsidie en nog eens hetzelfde bedrag dat de gemeente er bovenop deed, is een heel klein stukje van het grote masterplan concreet geworden op dit terrein.”

Prioriteiten stellen

Het masterplan speelbos bevat nog veel meer ideeën waarbij iedereen ongeduldig zit te wachten op de uitvoering ervan. “Maar het investeringsritme van een gemeente kan je niet ongebreideld opvoeren, we moeten prioriteiten stellen”, gaat de schepen verder. “Echter als kansen zich voordoen, zoals het financiële duwtje van de provincie, dan mogen we dat uiteraard niet aan ons voorbij laten gaan.”

“Het speelbos helpt kinderen uit hun virtuele wereld te halen”

Het speelbos is nu letterlijk en figuurlijk gegroeid tot een plaats waar ruimte is voor gezinnen, kinderen en jongeren. “Vandaag de dag dient een speelbos vooral om de kinderen eens uit hun virtuele wereld te halen en ze aan den lijve te laten ondervinden hoe ze elkaar kunnen uitdagen, spelen, de natuur ervaren, de gevolgen van brandnetels en scherpe takken voelen en groene en aarde vlekken op kleren en gezicht kunnen krijgen.”

“Want wat is er nu leuker dan samen een kamp proberen te bouwen met wat je vindt in de natuur? Tegelijk worden ook de sociale vaardigheden aangescherpt. Laat onze kinderen dus rennen, fietsen, vallen, opstaan en weer doorgaan”, klonk het.

Banken

Opvallend zijn ook de banken die in het speelbos staan. “We hopen dat het echte babbelbanken worden, het is immers ongelooflijk hoeveel mentaal welzijn er bijkomt als mensen babbelen met elkaar”, besluit de schepen die even ophield met babbelen om het speelbos officieel te openen.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier