Nu ook koetjes verstopt op de zomerzoektocht van De Leest: “Ook netelige vragen ontbreken niet”

Rik Bruwier (links) en Jan Tijtgat bij de koetjes die verstopt zijn over het parcours en waar de kinderen op zoek naar kunnen gaan.
Wouter Vander Stricht

Een nieuwe zomer, dus ook een nieuwe zomerzoektocht van De Leest. Al voor de 14de keer zorgt men vanuit het Cultuurhuis voor zoekplezier. Vanaf 28 juni is de zoektocht te koop, er is weer een leuke prijzenpot voorzien.

Rik Bruwier stelt al al die jaren met heel veel liefde en métier de zoektocht samen. Hij trok met collega Jan Tijtgat, die zorgde voor de fotografie, weer de baan op. De zoektocht bestaat uit twee lussen van om en bij de zes kilometer. De ene lus gaat richting de Bosmolens, de andere naar het centrum. Startpunt is telkens De Leest. “We werken bewust met twee lussen, één tocht van 12 kilometer is wat aan de lange kant. Ook al omdat je natuurlijk moet zoeken en vragen oplossen.”

Verspreid over het parcours zitten 40 foto’s met bijhorende vragen verstopt. De deelnemers moeten bovendien ook nog op zoek naar acht foto’s die willekeurig (en dus niet in volgorde) over de twee lussen verspreid zitten. Dit jaar is er ook gedacht aan de kinderen. “Die moeten op zoek gaan naar de koetjes. Die staan bij particulieren, uiteraard binnen anders zoeken ze wel eens voetjes kunnen krijgen. Maar zo is het ook leuk voor de (klein)kinderen om mee te stappen.”

Schiftingsvraag is nodig

In de coronalockdowns kende de zoektocht het grootste succes. “Maar jaarlijks mogen we wel tussen de 200 en 250 formulieren ontvangen. Maar niet iedereen die er eentje koopt, dient die ook in. Sommige mensen doen dat gewoon voor het plezier, anderen nemen het wat serieuzer op. En die doen de tocht meerdere keren, soms ook met de fiets als ze nog op zoek zijn naar die ontbrekende foto. Het is leuk om zien dat het zoveel bijval heeft. We stellen bij de foto’s soms wat netelige vragen. Er is ook een schiftingsvraag, want er zijn altijd deelnemers die ook alles juist hebben. Onderweg passeert men ook aan horecagelegenheden en bij start en aankomst is er natuurlijk ook het Cultuurcafé van De Leest.

De zomerzoektocht is vanaf 28 juni te koop (8 euro) aan de balie van De Leest.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier