Drie vrienden doen mee aan Budapest Rally als ‘Bacardiologen’: “Hebben auto zelf omgebouwd”

Michiel De Baets, Jan De Cleermaecker en Davy Claeys zijn klaar voor hun avontuur. Nu de auto nog. © AVH
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

Met twee vrienden vertrekt Michiel De Baets op zaterdag 13 juli richting Boedapest voor de Budapest Rally. Het drietal rijdt voor de rally in zeven etappes richting de Hongaarse hoofdstad met een zelfgebouwde wagen. De ‘Bacardiologen’ kochten een auto die klaar was voor de schroothoop en maakten hem klaar voor een zevendaags avontuur. “We hopen dat de auto het haalt, maar dat weet je nooit.”

Michiel De Baets, Jan De Cleermaecker en Davy Claeys zijn al sinds hun jeugd gepassioneerd door auto’s. Michiel en Jan studeerden samen een zevende jaar carrosserie, Davy kent het duo via Jan. Nog voor ze hun rijbewijs haalden, gingen ze aan de slag met oude auto’s om ze om te bouwen. “Ik ben lasser van opleiding maar werk bij een bedrijf voor bouwmaterialen in Aalter”, zegt Michiel. “Na mijn uren werk ik graag aan auto’s. Ik sleutel er graag aan en zette eerder al eens een nieuwe motor van een andere soort wagen in een auto waar ik aan werkte. Toen ik over het concept van de Budapest Rally hoorde, vond ik dat een ideale kans om deel te nemen. Het wordt niet alleen een onvergetelijke reis, het is fantastisch dat ik dit met twee goeie vrienden kan doen.”

Grondige schoonmaak

Samen met Jan en Davy, die vanuit hun job ook over technische kennis en liefde voor klassieke auto’s beschikken, ging De Baets op zoek naar een geschikte wagen voor de rally van 3.000 kilometer. “We hebben een oude Fiat Multipla gekocht voor 500 euro. Die stond in Knokke bij een autohandelaar in een hoekje, hij zag al groen omdat hij er al zo lang stond. Bovendien was de koppeling kapot, lekte er water binnen langs het dak en was er geen airco. Er was dus veel werk aan. We zijn begonnen met een grondige schoonmaak van de wagen, want dat was meer dan nodig.”

Na de aankoop van de wagen op 3 april werkte het drietal heel wat avonden en weekends aan hun rallywagen. “Met mijn kennis als lasser heb ik er een dakrek voor gemaakt. Jan en Davy legden zich meer toe op de motor. Ook die moet in orde zijn. Eigenlijk kan er nog van alles misgaan, hoor. Zo’n trip naar Budapest is best veel voor een auto die al 400.000 kilometer op de teller heeft. De turbo kan nog kapot gaan en met zo’n oude wagen weet je nooit. We hopen heelhuids aan te komen met een rijdende auto. Het was een flinke klus en we investeerden er tot 5.000 euro in, maar het is het allemaal waard.”

“We staken er al 5.000 euro in, maar het is het allemaal waard”

Tijdens de rally moet het drietal in zeven ritten naar de Hongaarse hoofdstad rijden. Daarbij moeten de deelnemers verschillende uitdagingen afwerken. “Eigenlijk is deze rally een combinatie van avontuur, teamwork en het ontdekken van nieuwe dingen. Je moet samenwerken om de auto om te bouwen en om de rally goed af te werken, maar die elementen hebben ook een groot aandeel in de verschillende uitdagingen die we moeten afwerken. Daarmee kan je punten verzamelen en op basis daarvan wordt een rangschikking op gemaakt. Maar wat die challenges inhouden, weten we niet. Al voor de start van de rally moesten we er een aantal doen, zoals actief zijn op sociale media en in de krant komen. Dat is bij deze alvast gelukt”, lacht Michiel. De winnaar van alle challenges krijgt een waardebon en mag een jaar lang in een wagen van de organisatie rijden.

Overal feestjes

“Maar het evenement is veel meer dan alleen die ritten afwerken. We zullen langs prachtige landschappen rijden en ons ongetwijfeld enorm amuseren. Elke avond is er wel een feestje en we hopen veel nieuwe mensen te ontmoeten. Wie weet ontdekken we een nieuwe passie en doen we vanaf nu meerdere rally’s mee. Er zijn namelijk nog heel wat gelijkaardige evenementen waar we wel eens aan willen deelnemen.”

Ook over de naam van het vriendengroepje valt nog wat te zeggen. Michiel, Jan en Davy nemen deel aan de rally onder de naam ‘Bacardiologen’. “Vanwaar dat komt, spreekt voor zich”, lacht Michiel. “We drinken allemaal eens graag rum, en meestal is dat dan Bacardi.”

Voor meer informatie over de Budapest Rally 2024 en om de avonturen van Michiel, Jan en Davy te volgen: budapestrally.org. Op sociale media zijn ze te vinden onder #bacardiologen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier