“De coronajaren blijven ons achtervolgen”: broers Bourgoo reageren op redding van hun Zoute Grand Prix

Burgemeester Piet De Groote geflankeerd door Zoute Grand Prix-organisatoren Filip (links) en David Bourgoo (rechts). © BELGA
Redactie KW

Dag en nacht werkten ze om de toekomst van hun evenement te redden. Nu lijkt dat nog slechts een formaliteit. Maandag werd een herstelplan goedgekeurd waardoor de Zoute Grand Prix in Knokke kan blijven bestaan. Een enorme opluchting voor David en Filip Bourgoo, al sinds 2010 de gezichten van het meest mondaine auto-evenement van het land. “Dit is een enorme opluchting”, zegt Filip, die ook uitlegt waar het fout liep.

Wie de voorbije jaren afzakte naar de Zoute Grand Prix in Knokke-Heist zag vooral glitter, glamour en véél dure wagens. Het auto-evenement is dan ook uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende in zijn soort ter wereld. En dat onder de vleugels van de broers David en Filip Bourgoo. Maar achter de schermen waren er de jongste jaren kopzorgen. Op financieel vlak dan. In die mate zelfs dat het voortbestaan van de Grand Prix op de helling kwam te staan.

Veilinghuis

En zo dreigde een einde te komen aan een sprookjesverhaal. Elf jaar geleden stonden David en Filip Bourgoo voor de gesloten deuren van Bonhams, het internationaal gerenommeerde veilinghuis in Londen. Niemand die daar ook maar een cent gaf voor hun ‘leuk auto-evenement’ in België.

En dan komt het cliché: het kan verkeren. Want vandaag bezitten ze de ‘Oscar’ voor het beste auto-event. Wereldwijd. En hun ‘Zoute Sale by Bonhams’ — jawel, het veilinghuis waar de deur dicht bleef — is intussen de belangrijkste autoveiling in Europa. In 2023 bracht die 27,2 miljoen euro op.

Donkere wolken

Maar toch pakten er donkere wolken samen boven het event. Financieel kende de Zoute Grand Prix namelijk enkele moeilijke jaren. En dat is vooral terug te brengen tot de edities van 2020 en 2021. Niet toevallig de coronajaren. In 2020 werd het evenement volledig achter gesloten deuren georganiseerd. Zonder publiek en de inkomsten van betalende bezoekers dus.

“Het jaar erop was wellicht een nóg grotere streep door de rekening”, legt Filip Bourgoo voor het eerst zelf uit. “In het voorjaar leek het erop dat alles zou kunnen plaatsvinden dat najaar. Maar toen verslechterden de coronacijfers opnieuw. Natuurlijk waren alle voorbereidingen en bestellingen op dat moment in volle uitvoering en was er al stevig geïnvesteerd. Pas een kleine drie weken vóór de Zoute GP kregen we groen licht om het evenement te laten plaatsvinden mits de nodige coronarichtlijnen.”

Lastige jaren

Resultaat? Amper 8.000 bezoekers in de betalende zones. Ter vergelijking: in 2023 waren er dat ruim 30.000. De financiële gevolgen waren groot. “2020 en 2021 waren twee lastige jaren. Zowel organisatorisch als financieel”, erkennen ze bij de organisatie. In 2019 moest die ook Philippe Van de Ryse uitbetalen nadat het tot een breuk kwam tussen de broers Bourgoo en de medeoprichter.

De editie van 2021 bleef evenwel als een blok rond onze nek hangen. Zonder corona waren we nooit in deze situatie beland

Kwam daarbij dat de Zoute Grand Prix in 2021 van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (Vlaio) een voorschot van 1,8 miljoen euro kreeg ter voorbereiding van evenementen die onzeker waren door de coronapandemie. Omdat de rally uiteindelijk toch plaatsvond, moest de organisatie dat voorschot verplicht terugbetalen.

Bedrijvendokter

Alles samen leidde dat tot financiële kopzorgen. Het bedrijf achter het event kampte volgens de jongste jaarrekening uit 2022 met een negatief eigen vermogen van 1 miljoen euro, torst 4,5 miljoen schulden en genereerde niet genoeg cash om alle verplichtingen te dekken. Het einde dreigde, tot CIM Capital op de proppen kwam. Er zou een kapitaalsverhoging gebeuren door de bedrijvendokter, maar eerst moest er een herstelplan goedgekeurd worden.

“Dat gebeurde maandag voor de rechtbank van Brugge”, zegt Filip Bourgoo. “Natuurlijk is dit een enorme opluchting. We zijn CIM Capital heel dankbaar, dat spreekt voor zich. Het geloof hebben we nooit verloren. Alleen door keihard te werken en richting toekomst te kijken raak je vooruit in het leven. Dat is wat hier ook is gebeurd.”

Feesteditie

Alleen een mogelijke beroepsprocedure tegen de homologatie van het herstelplan kan de effectieve overname met bijhorende kapitaalsverhoging nog tegenhouden. Al is de kans dat die er komt uiterst klein. 62 van de 64 leveranciers toonden zich akkoord met het herstelplan.

Voor de broers valt nu een enorme last van hun schouders. “Weet je, het concept van de Zoute Grand Prix wérkt. Daar blijf ik van overtuigd. De editie van 2021 bleef evenwel als een blok rond onze nek hangen. Zonder corona waren we nooit in deze situatie beland. Hebben we stressvolle maanden achter de rug? Vanzelfsprekend. Maar nogmaals: we willen vooral vooruit kijken”

“Eind dit jaar staan we voor de 15de editie van de Zoute Grand Prix. We vieren de overname dus met een feestelijke jubileumeditie van 3 tot 6 oktober”, glimlacht Filip. “Of wij er de enige gezichten van blijven? Het is te vroeg om daar echte uitspraken over te doen. Voor ons is het belangrijkste dat ons geesteskind gered is.” (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier