“We willen niet langer ‘dat Vlaams Belang-café’ zijn”: voortaan wappert er een tricolore vlag aan De Zwarte Leeuw in Ieper

Hade en Giovanni bij hun café De Zwarte Leeuw in Ieper, waar voortaan een Belgische vlag wappert in plaats van de Vlaamse. © TP
Redactie KW

Hade Mahieu (37) en verloofde Giovanni Leyn (38) vieren vrijdag hun eerste jaar aan het roer van café De Zwarte Leeuw in Ieper. Ze ruilden onlangs de Vlaamse vlag voor de Belgische tricolore. “We willen niet langer dat Vlaams Belang-café zijn.”

Sinds jaar en dag wappert de Vlaamse Leeuw aan café De Zwarte Leeuw in centrum Ieper. Filip Dewinter stelde er ooit zijn boek voor en Vlaams Belangers kwamen er verkiezingsoverwinningen vieren. Ook afgelopen zondag verzamelden mensen aan het café die op Vlaams Belang stemden, maar boven hun hoofden wapperde de tricolore.

Voor Rode Duivels

“Ik heb de Vlaamse vlag onlangs vervangen door de Belgische”, vertelt Giovanni Leyn (38), die een jaar geleden het café overnam met zijn verloofde Hade Mahieu (37). “De tricolore hangt er naar aanleiding van het Europees kampioenschap voetbal. We gaan de matchen tonen in het café en supporteren voor de Rode Duivels. Straks vindt ook de rally van Ieper plaats aan onze deur, als onderdeel van het Belgisch kampioenschap rally.”

“Of we de tricolore na de rally en het voetbal weer vervangen door de Vlaamse vlag? Dat weten we nog niet”

De Zwarte Leeuw wil zich voortaan profileren als een café waar iedereen welkom is. “Ook Vlaams Belangers”, benadrukt het koppel. “Maar we willen niet langer dat Vlaams Belang-café zijn. Voortaan zijn we politiek neutraal. Of we de tricolore na de rally en het voetbal weer vervangen door de Vlaamse vlag? Dat weten we nog niet. Er moeten alleszins geen politieke motieven meer achter gezocht worden. De naam? Die gaan we niet meer veranderen. De Zwarte Leeuw is na al die jaren een bekend café in de streek. Bij een nieuwe naam gaan de mensen binnen tien jaar toch nog spreken over ‘de vroegere Zwarte Leeuw’.”

Ambiance

Op sociale media zag het koppel commentaar verschijnen naar aanleiding van de Belgische vlag boven De Zwarte Leeuw. “Waar eens onze trots wapperde, hangt nu de vod van de bastaardstaat, kregen we te lezen. We betreuren de kritiek, maar kijken positief naar de toekomst. We streven naar een volkscafé waar iedereen overeenkomt, ongeacht de politieke of andere achtergrond. Supporters van Club Brugge, Anderlecht en Standard moeten hier ook samen kunnen kijken naar het voetbal zonder ambras. We willen in dit café samen ambiance maken.”

Jubileum

Om hun éénjarig jubileum als nieuwe uitbaters te vieren, pakken Giovanni en Hade uit met een feestje. “Een café uitbaten is nieuw voor ons, maar we hebben een goed eerste jaar achter de rug. In ons café is altijd iets te doen, mede door de aanwezigheid van een dartsclub, biljartclub en kaartersclub. We plannen komende vrijdag optredens van coverband JB Jackson en dj Matthijs. En nogmaals: iedereen is welkom.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier