“Het wordt een overrompeling”: bekende Belleman Pub in Brugge sluit zondag voorgoed de deuren

Berenice aan haar toog, waarboven een indrukwekkende collectie bierpotten hangt. Die zijn verkocht. “Ze zullen te zien zijn op een publiek toegankelijke plaats”, zegt de uitbaatster met een geheimzinnig glimlachje. © Davy Coghe Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Wie graag nog iets gaat drinken in De Belleman Pub, de bekende kroeg in de J. Suvéestraat, wacht best niet te lang. Op zondag 30 juni sluit uitbaatster Berenice Jacobs voorgoed de deuren. Het pand staat al een tijdje te koop en het contract met de brouwer verlengen was niet meer mogelijk. “Ik was natuurlijk graag nog wat langer doorgegaan, want ik doe dit heel graag”, zegt Berenice. “Intussen heb ik wel al een koper gevonden voor de fameuze 365 bierpotten hier aan het plafond.”

Op zondag 30 juni opent Berenice Jacobs (64) voor het laatst de deuren van De Belleman Pub. Het horecapand staat intussen al meer dan een jaar te koop en Berenice, die boven de zaak woont, kan het niet zelf kopen.

“Ik heb altijd gezegd dat ik de zaak zou blijven openhouden zolang de verkoop niet rond is”, zegt Berenice. “Maar het voorbije jaar was de overeenkomst met de brouwer al een ‘pop-up’ contract, en als ik nu nog zou willen verlengen, zou dat opnieuw een volledig meerjarig contract moeten zijn, en dat is gewoon onmogelijk. Dus zit er niet anders op dan de deuren te sluiten.”

“Er zijn meerdere Engelse koppels die jaarlijks verschillende keren terugkomen. Het is altijd een blij weerzien met die mensen”

Berenice begon als uitbaatster in 1997. De voormalige gevangenis Pandreitje vlakbij was toen al afgebroken, maar het huidige woonproject stond er nog niet. “De zaak heette toen ook al De Belleman Pub en het interieur was grosso modo hetzelfde als vandaag, maar het café was eigenlijk op sterven na dood toen ik erin kwam. Ik heb dus mijn eigen cliënteel moeten opbouwen. Al vlug kreeg ik enkele vaste groepen over de vloer, zoals de mannen van de boogschuttersgilde Sint-Joris. Zij hingen heel wat van die belletjes die je ziet hangen boven de toog. Die zijn gepersonaliseerd, en zo heeft elk lid zijn eigen belletje om een tournee générale te geven (lacht).”

Doordat de zaak wat Engels aandoet – met het vele koperwerk, de zeteltjes en barstoelen in rode stof, de donkere lambriseringen… – krijgt Berenice er ook veel Engelsen over de vloer. “Zo heb ik hier meerdere Engelse koppels die jaarlijks verschillende keren terugkomen. Het is altijd een blij weerzien met die mensen.” De Belleman Pub was al die jaren ook bekend voor de snacks en democratisch geprijsde gerechtjes, zoals spaghetti en andere pasta’s, die Berenice zelf vers bereidt.

Zware diagnose

Drie jaar geleden kreeg Berenice een zware diagnose van de dokters: borstkanker. “Bestralingen, operaties, chemokuur…: ik heb het allemaal meegemaakt. Gelukkig ben ik erdoor gekomen, maar ik ben nog altijd erg vermoeid en ben nog in behandeling. Na een periode van sluiting is de zaak nu al geruime tijd weer open, maar wel maar drie dagen per week. Voor deze laatste dagen nu maak ik wel een uitzondering, met meer openingsdagen, zodat de klanten nog de kans krijgen om een bezoekje te brengen voor het hier sluit.”

Intussen is Berenice, onder meer via haar Facebookpagina, begonnen met de verkoop van de inboedel. Het barmeubel, de stoelen, de zeteltjes, tot de glazen en kopjes toe: werkelijk alles staat te koop. Ook de voor de zaak typerende bierpotten aan het plafond, 365 in totaal, zette ze te koop.

“De 365 bierpotten zijn verkocht en zullen te zien zijn op een publiek toegankelijke plaats”

“Die zijn er gekomen omdat het café eerst nogal kaal was. Dat plafond was ook hoog en volledig wit, en doordat ik zelf niet al te groot ben, voelde dat onaangenaam. Ik heb daarom zelf wat bierpotten aan het plafond gehangen die ik had gekocht, maar op de duur kwamen Jan en alleman hier af met van die bierpotten voor me. Nu hangen ze er nog, maar ik heb één iemand gevonden die ze allemaal heeft opgekocht. Wie het is, kan en mag ik nog niet zeggen, maar ik kan wel verklappen dat de bierpotten later te zien zullen zijn op een publiek toegankelijke plaats.”

Reizen

“Ja, natuurlijk zal ik het missen. Zeker de goede vaste klanten. Dat is maar normaal zeker, na 27 jaar? Ik heb wel wat hobbyprojectjes op het oog en ga mogelijk wat meer reizen. Wat ik al zeker weet, is dat het hier nog een overrompeling wordt, dit weekend.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier