150 oldtimertractoren meten hun krachten in Poeke

Willy Hooft is klaar voor de nieuwe editie van de Paard & Oldtimerfeesten. © gf
Redactie KW

Op zondag 7 juli vormen de hoeve en naastliggende weilanden van Willy Hooft (81) in Poeke het feestdecor voor oldtimerlandbouw. Al van bij de eeuwwisseling organiseren Willy en een 50-tal medewerkers, buren en kennissen uit de agrosector onder de titel Paard & Oldtimerfeesten.

Willy: “De programmatie van dit jaar ziet er anders uit: uitgebreider en met een gloednieuw en spectaculair item, de Oldtimertrekkertrek. Dit innovatief gegeven komt van mijn ‘compagnon de route’ Francesco Verheye, een fan en passioneel gebruiker en handelaar van tractoren uit Zeveren. Zijn absolute voorkeur gaat naar Fendt.”

Al weken voor onze hoogdag van 7 juli werd de limiet qua inschrijvingen bereikt. Vanaf 10 uur zullen ruim 150 tractoren van diverse merken deelnemen aan de wedstrijd. Over een rechte strook van 100 meter trekken de tractoren een ballast die steeds zwaarder wordt, tot de bovengrens is bereikt en het sputteren van de motor begint. De behaalde afstand is de score en wordt dan verrekend in het eindklassement. Een oldtimer moet minstens 25 jaar oud zijn en er zullen tien reeksen zijn volgens leeftijd en gewichtsklasse.

Jeugdsentiment en nostalgie

Tegelijk kunnen de bezoekers beleven hoe het er vroeger aan toe ging op het veld en de hoeve. De authentieke pikbinder en de dorsmachine, alle oud materiaal voor het ploegen, klaarleggen en nivelleren van het veld. Dan het zaaien en planten en de oogstmachines, waar veel arbeid bij werd verricht en waarbij het paard de motor van vandaag was. Er zijn ook demonstraties van onder meer boomladen en -slepen en het vliegend tapijt, getrokken door een tweespan. “Kortom een mengeling van jeugdsentiment, nostalgie en beklijvende herinneringen visueel gepresenteerd, dat wordt ons aanbod”, blikt organisator Willy Hooft vooruit.

De Paard & Oldtimerfeesten vinden vanaf 10 uur plaats in de Artemeersstraat 3 in Poeke. Tickets kosten 7 euro, wie jonger is dan 14 jaar mag gratis binnen. Info: 0499 37 00 23 en via Facebook.