‘Vrienden van Hlohovec’ verwelkomen hun Slovaakse vrienden aan het station van Adinkerke

De vereniging ‘Vrienden van Hlohovec’ wachtten hun 33 Slovaakse gasten op aan het station van Adinkerke. © MVQ
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Na twee jaar was het een blij weerzien met de 33 Slovaakse vrienden die aan het station van Adinkerke werden opgewacht door de vereniging ‘Vrienden van Hlohovec’. Het uitwisselingsproject groeide uit de jaarlijkse herdenkingsplechtigheden die sinds 1970 worden gehouden voor de Tsjechische en Slovaakse soldaten die sneuvelden bij de bevrijding van onze streek.

Het toenmalige gemeentebestuur van Adinkerke had in de jaren 1970 goede contacten met de Tsjechoslovaakse ambassade. Zo ontstond het idee voor een verbroedering met een Slovaakse stad, en dat werd Hlhovec ((zo’n 80 kim van hoofdstad Bratislava). Na de fusie in 1977 zette de gemeente De Panne de herdenking verder.

Sneeuwklassen in 1991 naar Hlohovec

Noella Robays stond mee aan de wieg van de oprichting van de ‘Vrienden van Hlhovec’. “Het begon eigenlijk toen we met onze gemeenteschool in 1991 met de kinderen op sneeuwklassen vertrokken, niet naar Oostenrijk of Zwitserland, maar naar Hlohovec. Daar werden we zo geweldig ontvangen door de burgemeester die alles organiseerde, en ons verblijf was gratis! Het lag voor de hand dat we de Slovaken ook een keer uitnodigden in De Panne. Op 21 augustus 1991 werd de vereniging de ‘Vrienden van Hlohovec’ officieel boven de doopvont gehouden.”

“Sedertdien organiseren we, in samenwerking met het gemeentebestuur allerlei activiteiten en evenementen, waaronder de jaarlijkse uitwisselingen en bezoeken. Het uitwisselingsproject startte aanvankelijk met een dansgroep uit Hlohovec, die mocht optreden op de Markt in Veurne. We hadden hen toen voorgesteld aan de Veurnse volksdansgroep Zannekin met Jeanne Vandenbussche.”

“Wij zorgden ervoor dat de gasten in De Panne konden slapen bij gastgezinnen. Leuke anekdote: bij de dansers waren ook Kamiel en Peter uit Hlohovec, die een avondje uit in de kelder van Pietje Pek zo fantastisch vonden, dat ze een gelijkaardig initiatief opstarten in hun thuisland. Hun versie van Pietje Pek bestaat nog altijd, hoewel de twee nu toch al zestigers zijn.”

Mooie vriendschapsbanden

Ook Johan Degrieck maakt al van het eerste uur deel uit van de ‘Vrienden van Hlohovec’ en reisde al verscheidene keren mee naar Slovakije. “Vorig jaar waren wij te gast bij Magdalena en haar gezin. Nu is Magdalena en een van haar dochters hier in De Panne en we vonden het maar logisch dat ze nu bij ons logeren.”

“Het doet ons plezier om vast te stellen dat de vereniging nog altijd een succes is, en dat er in de loop der jaren mooie vriendschapsbanden werden gesmeed. Zo’n 50% van de mensen maakt al sinds het eerste uur deel uit van de vereniging, maar de andere helft zijn vooral jonge nieuwe mensen.”

Uitstap naar Diksmuide

Er wacht de delegatie uit Slovakije een druk programma, nadat hun vliegtuig in Wenen was afgelast en ze vrijdagavond met heel wat uren vertraging in De Panne aankwamen. Na de officiële ontvangst op het gemeentehuis trokken ze naar hun gastgezin.

Zaterdagmorgen startte met een vrij bezoek aan De Panne, net op het goeie moment, want er zijn dit weekend shopping days met kortingen en animatie. Na de middag maken ze een wandeling met Filip Berquet en Rietje Sinnaeve, die als visserskoppel ‘Pier Kloeffe’ vertellen over de geschiedenis van De Panne. Een ritje zeilwagenrijden mag ook niet ontbreken …

Zondag brengen de Slovaken door met hun gastgezin en maandag staat een uitstap naar het Buitenbeentje in Diksmuide op het programma. Daar kunnen ze een boottocht maken met de reieboten, kajakken of waterfietsen of een tochtje met de billenkar maken. Na de middag kunnen ze een stadswandeling maken of een vlot bouwen. Het verblijf wordt afgesloten met een feestavond in het Parkhotel en een gezellig samenzijn aan het strand.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier