Vredesactie, Klimaatbeweging en Oekraïense gemeenschap eisen stopzetting van de invoer van Russisch gas via de haven van Zeebrugge

De LNG-terminal van Fluxys in Zeebrugge. © KURT DESPLENTER BELGA
Stefan Vankerkhoven

Op Moedertjesdag, zondagnamiddag 12 mei, zullen Vredesactie, de Klimaatbeweging en de Oekraïense gemeenschap samen in Brussel op straat komen om een einde aan de import en overslag van Russisch vloeibaar gas (LNG) via de haven van Zeebrugge te eisen. Voordien is er zondagochtend al een korte protestactie door FV De Levensboom, de Oekraïense diaspora-organisatie in Brugge, op het stationsplein in Brugge. Zeebrugge is de grootste draaischijf van Russisch LNG ter wereld. In 2023 bracht die overslag 1 miljard euro op voor het Kremlin. Dat is evenveel als de Belgische steun aan Oekraïne van de afgelopen twee jaar. De manifestanten eisen een einde aan deze cynische realiteit. De betoging eindigt aan het hoofdkwartier van Fluxys in de Kunstlaan in Brussel.

“Sinds de grootschalige invasie van Oekraïne door Rusland, zijn de volumes Russisch vloeibaar gas (LNG) die via de haven van Zeebrugge verscheept worden steevast toegenomen”, zegt Mattijs Van den Bussche, woordvoerder van Vredesactie. “In 2023 ontving Zeebrugge niet minder dan 7.16 miljard m³ LNG uit de Russische noordpool, wat 40 procent is van alle Russisch LNG dat in Europa toekomt!

Grootste draaischijf

“België groeide zo uit tot ‘s werelds grootste draaischijf voor vloeibaar Russisch gas. De financiële opbrengsten die het Kremlin ophaalt met dat gas overstijgen zelfs de omvang van de steun die België aan Oekraïne verleent! België versterkt dus de militaire capaciteit van beide zijden van het conflict. Cynischer kan niet”, aldus Mattijs Van den Bussche.

Zondag zullen vertegenwoordigers van Vredesactie, de Kimaatbeweging en de Oekraïense gemeenschap in Brussel een einde eisen aan de exclusieve toegang die Russische tankers genieten tot de Fluxys-terminal in Zeebrugge. Ze voelen zich gesterkt door het feit dat de federale regering vorig week een duidelijke positie innam tegen de overslag van Russische LNG in Europa.

De Levensboom

FV De Levensboom, die Oekraïense diaspora-organisatie in Brugge, verzamelt zondag al om 11 uur op het stationsplein in Brugge. Daar wordt al een korte protestactie gehouden, waarna de Oekraïners van Brugge en omgeving per trein naar Brussel sporen om deel te nemen aan de nationale betoging.

“De Europese Commissie nam een verbod op overslag van Russisch LNG in Europa op in haar voorstel voor de veertiende economische sanctie. Enkel de Vlaamse regering is weigerachtig. Dinsdag wees de Vlaamse Commissie Buitenlands Beleid een voorstel tot resolutie af, die oproept voor een einde aan overslag en import van Russisch LNG”, hekelt Mattijs Van den Bussche.

Fluxys

De organisatoren van de betoging roepen de gewestelijke regeringen in België op om dit voorstel te steunen, en eisen een duidelijk mensenrechtenkader voor bedrijven zoals Fluxys om dergelijke situaties in de toekomst te vermijden. “Luttele maanden na de Russische annexatie van de Krim in 2014, ondertekende Fluxys een contract voor twintig jaar met het Russische gasbedrijf Yamal LNG”, laakt de woordvoerder van de Vredesbeweging.

“Daarmee bezegelde het bedrijf een structureel samenwerkingsverband met een oorlogszuchtig regime. Iets wat de Oekraïense bevolking nu zuur opbreekt: het Kremlin haalt namelijk groot geld binnen dankzij haar exclusieve toegang tot de grootste opslagtank van Fluxys die het speciaal voor Rusland in Zeebrugge bouwde. Enkel in 2023 werd de Russische staatskas al 1 miljard rijker dankzij het Russische fossiele gas dat dankzij Fluxys verhandeld wordt”, aldus Mattijs Van den Bussche.

Privé-militie

De Belgische steun aan de Russische oorlog gaat volgens Vredesactie veel verder dan de fors gestegen belastinginkomsten alleen. “Novatek, de bevoorrechte handelspartner van Fluxys, neemt namelijk zelf ook actief deel aan Poetins agressieoorlog. De CEO van het bedrijf waarvan de tankers wekelijks in Zeebrugge aanmeren houdt er zeer dichte banden op na met Redoet.”

“Deze Russische privémilitie vult stilaan het gat op dat de beruchte Wagner-militie achterliet, en voert al sinds het begin van de invasie specifieke militaire opdrachten uit in Oekraïne aan de zijde van het Russische leger. Daarnaast biedt Novatek ook een extra loon aan voor nieuwe Russische rekruten die naar het front gestuurd worden, en ondersteunt zo Poetins mobilisatie”, beweert Mattijs Van den Bussche.

Klimaatramp?

Waarom stapt ook de Klimaatbeweging mee? Angelos Koutsis, energie expert bij Bond Beter Leefmilieu stelt: “De forse winsten die de Russische gasindustrie boekt via Zeebrugge dragen bij tot de verwezenlijking van Poetins ambitie om tegen 2035 de exportcapaciteit van Russische LNG de verdrievoudigen! Dat zou een regelrechte klimaatramp zijn.”

“Rusland beschikt over de grootste gasreserves ter wereld, en is zelf bereid om, ondanks de klimaaturgentie, deze volledig te ontginnen en vermarkten. De gigantische lekkages die bij de productie van het vloeibaar gas ontsnappen maken het gas even schadelijk als het toxische schaliegas uit de VS, met andere woorden schadelijker als steenkool!”

Verbod

“Voor Russisch gas uit de Noordelijke ijszee is Zeebrugge een onvervangbare toegangspoort naar internationale markten. Zonder de Belgische overslagdiensten, die het gas overhevelen van de schaarse ijsvaarders naar conventionele schepen, kan Rusland onmogelijk dezelfde volumes naar landen zoals China exporteren, laat staan deze volumes verdriedubbelen, zoals het vandaag beoogt. Alle overheden van ons land moeten nu een Europees verbod steunen, voor vrede en klimaat: een andere positie is na twee jaar treuzelen onverdedigbaar”, aldus Angelos Koutsis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier