Verenigingen slaan handen in elkaar voor rijk gevulde affiche van Kachtem Ommegang

De focus van Kachtem Ommegang ligt in het weekend van 28, 29 en 30 juni. De verenigingen slaan daarvoor de handen in elkaar. (foto WVS)
Wouter Vander Stricht

De Ommegangsfeesten in Kachtem lopen van 22 juni tot en met 2 juli, maar de focus ligt in het weekend van 28, 29 en 30 juni. Het is sinds 2016 dat de Bende van de Rostn ervoor zorgt dat het kermisweekend weer nieuw leven werd ingeblazen.

Het overkoepelende comité wil de lijm vormen tussen de bestaande initiatieven van de Kachtemse verenigingen. De parochie Sint-Jan de Doper pakt ook uit met een rijk gevuld programma. Er worden Sint-Janstrossen gemaakt, er is de openingsviering van de noveen, een bedevaart, een viering opgeluisterd door het plaatselijke koor Canto Rosso, het gelegenheidscafé ‘In de Scheve Keise’, een sluitingsmis en kinderzegening, en voor het eerst ook op 1 juli een fietstocht van ongeveer 15 kilometer met bijhorende fietszegening.

Fuiven voor jong en iets ouder

Maar het feestweekend start dus op vrijdag 28 juni. Chiro Vivjan organiseert niet enkel de ondertussen vermaarde Alohaparty, voorafgaand daaraan is er Aloha for Kids. Koninklijke Fanfare Vrede en Eendracht pakt uit met een fuif voor 50-plussers, zodat die avond mensen van alle leeftijden kunnen fuiven. De Verenigde Bar pakt dan weer uit met een optreden van de Basscats. Daar kan men op adem komen en het nodige vocht naar binnen werken wanneer je deelnam aan de eerste Loop van de Rostn. Door de Kachtemse straten is er eerst een kinderloop tot zes jaar, daarna kun je kiezen voor één rondje van zes kilometer of het dubbele voor de geoefende loper.

Op zaterdag 28 juni is de werkgroep Sint-Jansverering druk in de weer met de de bedevaart, dorstigen laven doen ze ‘In de Scheve Keise’. Ook de Bende van de Rostn opent de zeilen van de tent voor een drink, er is ook een teken- en kleurwedstrijd voor de kleinsten. Papa Chico komt optreden en kleurrijke narren zorgen voor spektakel (en leuke prijzen) aan de kerk met de Rostnworp. De Lanteern richt opnieuw in ’t Sok het Patershol in. Met een komedie brengen ze hun publiek in vervoering. De wachtkamer wordt drie keer opgevoerd (zaterdag om 19 uur, zondag om 16 en 17.30 uur). De bar gaat telkens open een uurtje voor de voorstelling.

Rommelmarkt is terug

Op zondagmorgen is de rommelmarkt (8 tot 18 uur) terug van weggeweest. Na een sabbatjaar omwille van het BK wielrennen is die helemaal terug. ’s Morgens kun je de viering in de Sint-Jan de Doperkerk bijwonen, ’s middags is er zowel barbecue bij Chiro als bij de fanfare. De fanfare Vrede en Eendracht stapt vanaf 9 uur door de centrumstraten tijdens de Rozenparade. Ze spelen leuke deuntjes en in hun zog verkopen vrijwilligers rozen.

De fanfare nodigt ook ‘Zinger’ uit naar de binnenkoer van ’t Sok, vanaf 19 uur kun je die gratis gaan beluisteren. De oud-Chiroleiding verkoopt ook doorlopend Roste Wafels.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier