Oud-voorzitter beschuldigt huidig Bruegelbestuur van diefstal van ‘zijn’ reus: “Politie dachten dat ik het over een konijn had”

© SV
Redactie KW

Er zit een haar in de boter tussen de voormalige voorzitter van het Bruegelcomité van Wingene en het huidige bestuur. Volgens Bertrand Nemegeer (77), die in 1991 aan de wieg stond van de eerste reuzenstoet, heeft een van de bestuursleden ‘zijn’ reus, die in 2007 gemaakt werd naar zijn evenbeeld, gestolen. En daarvoor verspreidde Bertrand zelfs een opsporingsbericht.

De reuzen van Wingene – sinds vorig jaar staat de teller op zeven – zijn in een cyclus van zes jaar te zien in een stoet tijdens de Bruegelfeesten. Die stoet werd voor het eerst georganiseerd in 1991, toen al onder impuls van bezieler Bertrand Nemegeer. Hij was 25 jaar lang zowat de verpersoonlijking van de Bruegelstoet. Als ‘pionier Bertrand’ kreeg de man zelfs een reus cadeau op zijn pensioenfeest in 2007. In 2012 nam hij afscheid en kreeg het comité een nieuwe voorzitter, maar in 2019 en in 2020 werd Bertrand weer even voorzitter ad interim, nadat de vorige voorzitter een stapje opzij had gezet. Kort daarop ontstond er een conflict – waarover je verderop leest – met het nieuwe bestuur, waarna Bertrand definitief opstapte. “Sindsdien heb ik niet meer met hen gepraat, maar ik heb het comité ook nooit iets in de weg gelegd”, beweert Bertrand. “Op zondag 19 mei, tijdens de Dag van de Gesellige Buren in Wingene, zat ik samen met de buren aan de loods waar de reuzen opgeslagen zijn (Bernard woont op een steenworp van die loods, red.). Toen bleek dat de kist met het hoofd en de armen van mijn reus verdwenen was.”

“Niemand leek van iets te weten en via Facebook heb ik toen een opsporingsbericht verspreid. De vrijdag daarop stond de voorzitter plots aan mijn deur. Bleek plots dat die kist bij een bestuurslid thuis stond. De voorzitter zei dat hij er nachten van wakker had gelegen en dat het toch zo spijtig was dat het zo is moeten lopen. Maar daarmee heb ik mijn reus niet terug. Dus ben ik naar de politie gestapt. Daar dachten ze eerst dat ik een konijn (een Vlaamse reus, red.) kwijt was. Ik heb met handen en voeten moeten uitleggen dat het om een ‘grote persoon’ ging. Zij hebben toen contact opgenomen met het comité.”

Het opsporingsbericht dat de oud-voorzitter de wereld instuurde.
Het opsporingsbericht dat de oud-voorzitter de wereld instuurde. © GF

De huidige voorzitter, Dirk De Meyere, wil in overleg met het bestuur liever niet al te diep in gaan op de zaak. Hij houdt het bij het volgende statement. “Een paar weken geleden trok Bruegel Wingene met enkele reuzen naar Kieldrecht. De vorige voorzitter, de heer Bertrand Nemegeer, ontdekte toen dat de reus die naar zijn evenbeeld gebouwd werd, niet meer in de loods stond. Het materiaal van de vereniging wordt inderdaad op diverse plaatsen bewaard. Het bestuur nam contact met de vorige voorzitter en liet hem weten waar die reus opgeborgen is. Eigenlijk waren we zelfs van plan om reus Bertrand te renoveren. Maar al onze aandacht, inzet en energie gaat nu uit naar de komende Bruegelfeesten. Spreuken zoals ‘Bij de duivel te biechte gaan’, ‘De muggezifter’ en ‘De koning drinkt’ zullen als levende taferelen door de straten trekken.”

Vredegerecht

Centrale vraag is van wie de reus eigenlijk is. Is het comité de eigenaar of is dat Bertrand? “Ik heb die reus in 2007 als geschenk gekregen”, zegt Bertrand. “Als ik je een fiets cadeau doe, dan is die fiets van jou, niet? Volgens de politie zou ik naar het vredegerecht kunnen stappen, maar zo ver ga ik het niet drijven. Het comité heeft er altijd mogen mee doen wat ze willen. En dat mogen ze van mij zeker ook blijven doen. Ik snap niet waarom die nu plots weg moest. Was het omdat het een mooie kist is? Of is het louter om mij te pesten? Kijk, eigenlijk heb ik maar twee wensen. Het maakt me zelfs niet uit van wie de reus is. Ik wil gewoon dat de reus terug bij de andere Wingense reuzen mag staan en dat ik na verloop van tijd, als het comité hem echt niet meer wil, reus Bertrand mag hebben. Voor het nageslacht.”

Het conflict tussen Bertrand en het huidige bestuur zou in 2020 ontstaan zijn. In het najaar van 2019 – tijdens zijn interimvoorzitterschap – begon Bertrand een draaiboek samen te stellen voor de stoet van 2020. Hij legde bands vast, contacteerde marktkramers, animatiegezelschappen en cateraars. De e-mails die in dat draaiboek zitten dateren inderdaad van eind 2019 en begin 2020. Maar toen kwam corona. “Ik heb er toen een etiket met de tekst Bruegel2021 op geplakt en die map heb ik aan de nieuwe voorzitter gegeven”, zegt Bertrand. “Daarna vond er achter mijn rug een vergadering plaats waarop men blijkbaar vond dat ik me aan het bemoeien was met de stoet van 2021, terwijl ik hen alleen maar op weg wou helpen. Dat deed erg veel pijn. En daar is het voor mij gestopt.”

Jonge ploeg

We vroegen ook de schepen van Feestelijkheden van Wingene om een reactie. “Veel commentaar ga ik op deze kwestie niet geven”, aldus Ann Mesure (CD&V). “Enerzijds kan niemand ontkennen dat de oude voorzitter een enorme verdienste heeft gehad voor de Bruegelfeesten in onze gemeente. En dat verdient respect en dankbaarheid. Anderzijds ben ik ook heel tevreden dat er een nieuwe, jongere ploeg mensen de voorbije jaren de fakkel overgenomen heeft. Zij kunnen verder bouwen op het verleden en tegelijk de vleugels uitslaan. Ik ben er zeker van dat we opnieuw fantastische Bruegelfeesten zullen krijgen.”

Behalve de nieuwste reus Hendrik zullen de andere Wingense reuzen dit najaar overigens niet te zien zijn in het straatbeeld tijdens de Bruegelfeesten. De eerstvolgende reuzenstoet zal ten vroegste voor 2026 zijn. (SV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier