Harmonie Vrienden van de brandweer Oostduinkerke krijgt feestelijke inhuldiging van hun nieuwe lokaal

Overhandiging van de symbolische reuzensleutel met vooraan vlnr. Mieke Garnaal, voorzitter Carlos Vanden Bussche, burgemeester Marc Vanden Bussche en dirigent Jeroen Hillewaere. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

De inhuldiging van het nieuwe lokaal van de Koninklijke Harmonie Vrienden van de Brandweer Oostduinkerke was een echt volksfeest. In een feestelijke optocht van aan het Erfgoedhuis in Oostduinkerke onder leiding van de harmonie, gevolgd door de Miekes, de reuzen, de Juttertjes, de Oud-IJslandvaarders, trokken het lokaal bestuur en een massa sympathisanten naar het gloednieuwe lokaal voor de vereniging in sportpark Hazebeek.

De Harmonie Vrienden van de Brandweer ontstond 67 jaar geleden, en in 1957 kwamen ze voor het eerst naar buiten tijdens een Barbarafeest (genaamd naar de patroonheilige van de brandweer). In het begin repeteerden de leden in ‘De Leopold’, het café dat werd uitgebaat door de vrouw van Marcel Cloet, destijds commandant van de vereniging. Na verloop van tijd verhuisde de harmonie naar de backstage, de onderscène van de theaterzaal in de Schoolstraat. De repetities vonden plaats waar zich nu de bar van de brandweer bevindt. Toen al heette het lokaal ’t Tuttertje, vernoemd naar een klein trompetje.

Burgemeester Marc Vanden Bussche herinnert zich alles nog goed. “De nood aan een nieuw lokaal werd hoog, en daarom zorgde ik als burgemeester, samen met Jan Loones, in 1997 voor een eigen lokaal. Het nieuwe onderkomen was een feit! Het waren echter de muzikanten zelf die de handen uit de mouwen staken om hun lokaal in te richten. Peter Hillewaere zorgde voor de bar. Jan Douchy en Lucien Vanneuville maakten de vloer. Heel wat muzikanten schilderden samen de muren van hun nieuwe stek. Maar ook het Tuttertje barstte al snel uit zijn voegen op de locatie die in verbinding stond met O.T.O., de zaal van het amateurtheatergezelschap Onafhankelijk Theater Oostduinkerke. Tijdens de coronapandemie werd het plaatsgebrek overduidelijk. Bovendien ziet onze bloeiende muzikale vereniging haar ledenaantal continu toenemen. Het gebouw werd niet alleen te klein, maar het was ook verouderd en absoluut niet meer praktisch. Nog geen jaar geleden stonden we hier samen: op kermiszaterdag 9 september 2023 legden we de eerste steen van dit splinternieuwe lokaal.”

Verankering

“Vandaag mogen jullie jullie intrek nemen in een mooi en ruim lokaal, om er naar hartenlust muziek te maken. Vandaag is het dus weeral feest in Oostduinkerke! Niet toevallig startten we onze optocht aan het Erfgoedhuis, het oud-gemeentehuis, dat vlak bij het oude lokaal het Tuttertje ligt. ’t Muziek van Oostduinkerke speelt sinds jaar en dag een belangrijke rol in ons verenigingsleven. Daarom passeerde de optocht door het hart, de kern van het dorp. We hielden halt aan de brandweerpost van Oostduinkerke omdat het eerste lokaal zich daarboven bevond. De keuze voor de nieuwe locatie in sportpark Hazebeek garandeert die verankering van de Koninklijke Harmonie in Oostduinkerke-Dorp. Het nieuwe lokaal heeft een grote repetitieruimte waar heel veel daglicht binnenvalt. Er is een apart sanitair gedeelte en een overdekt terras dat beschutting biedt als het regent. Dat is in ons land zeker geen overbodige luxe! In de aparte stockageruimte kunnen jullie de instrumenten en het partiturenarchief opbergen. En, zonder dat ik jullie reputatie te veel schade wil toebrengen … is er uiteraard een bar! Met de mogelijkheid om uit te breiden met een glazen wand: zo kan de repetitieruimte ook worden gebruikt bij andere activiteiten.”

Dankbaarheid

Carlos Vanden Bussche, voorzitter van de Vrienden van de Brandweer Oostduinkerke, uitte zijn dankbaarheid in naam van de vereniging, en benadrukte het belang van de centrale ligging van het nieuwe lokaal. Dirigent Jeroen Hillewaere, die al 30 jaar ‘chef’ is van de harmonie voegde eraan toe: “We zijn apetrots en dankbaar voor deze toplocatie! We zullen zo meteen ook een danklied spelen voor onze burgemeester, die deze week voor verrassend nieuws zorgde door zijn afscheid van de politiek aan te kondigen. We kozen voor ‘C’était une belle histoire’ van Michel Fugain. Op 22 augustus zullen we onze eerste repetitie in onze nieuwe stek houden. Hopelijk zijn we het tegen die datum eens over een gepaste nieuwe naam. We hebben al massa’s voorstellen en ideeën gekregen. Om er enkele te noemen: de Toogladder, Domus Musica, Casa Musica, Ad Libitum, ’t Derde Kapelletje, Toeternietoe …” Het feest werd afgesloten met de symbolische overhandiging van de reuzensleutel, een aantal muzikale nummers van de harmonie en een optreden van de Juttertjes en de Oud-IJslandvaarders.

Met een feestelijke optocht werd het nieuw lokaal van de harmonie ingehuldigd.
Met een feestelijke optocht werd het nieuw lokaal van de harmonie ingehuldigd. © MVO

De bouwwerken van het nieuwe lokaal zijn gestart in de herfst van 2023, met Stefaan Depla als architect. Voor de ruwbouw ging de gemeente in zee met de firma Maes en Coucke uit Markegem, HVAC (verwarming, ventilatie en airco) komt van Celcio uit Gent, en Devektro uit Veurne zorgde voor de elektriciteit. Het kostenplaatje bedroeg net geen 980.000 euro inclusief btw. De gemeentelijke ingenieurs Siska Stockelynck, Stephan Wydooghe en Audrie Reynaert leidden dit project in goede banen.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier