Fietsers verkennen landbouwbedrijven van Rekkem en Lauwe

Op Tour bij de Boer is een initiatief van de Landelijke Gilde, Ferm en KLJ. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Op zondag 25 augustus kunnen fietsers, voor de 16de keer ondertussen, op verkenning trekken langs de landbouwbedrijven van Rekkem en Lauwe. Het evenement, een organisatie van verschillende verenigingen, is al jaar en dag een succesverhaal. “En afsluiten doen we met een heerlijk stukje beenhesp.”

De korte keten! Weinig termen die de afgelopen jaren zo vaak aan bod zijn gekomen. Mensen zijn er zich steeds meer van bewust dat niet alleen wat ze eten van belang is. Ook de oorsprong van hun voeding speelt meer dan ooit een belangrijke rol. “En wie de korte keten wil ontdekken, start daarvoor het best van al bij de boer!”

Hoevefeesten

De Landelijke Gilde, Ferm en KLJ organiseren daarom ook dit jaar hun traditionele ‘Op toer bij de boer’, een fietstocht langs de boerderijen van Lauwe en Rekkem. “De fietstocht vloeide voort uit de Hoevefeesten van weleer. Op die formule begon wat sleet te zitten, dus werd besloten om het over een andere boeg te gooien. Met succes overigens want de fietstocht kan jaar na jaar op meer deelnemers rekenen.”

Versnaperingen voorzien

Over een traject van 30 kilometer houden de deelnemers halt bij vier landbouwbedrijven. “Starten doen we bij de loods van de Lavaert Group, in de Rekkemse Triloystraat”, gaat de organisatie verder. “Vertrekken doet iedereen individueel en dit tussen 14 en 15 uur. De route brengt je tot bij verschillende bedrijven, waarna we opnieuw eindigen aan het startpunt. Overal waar halt gehouden wordt, kunnen de mensen kennis maken met de werking van het landbouwbedrijf. Velen weten dan wel hoe een boerderij eruit ziet, slechts weinigen weten hoe het er achter de gevel aan toe gaat. Op iedere stopplaats zijn ook versnaperingen voorzien. We zetten echt in op een familiale activiteit, dus iedereen die kan fietsen kan ook aan deze tocht deelnemen.”

Op het einde kunnen de lekkerbekken ook nog kiezen voor een afsluit met een flink stuk beenhesp. Inschrijven kan bij de Lavaert Group in de Triloystraat, bij Lavatra in de Aalbeeksesteenweg of bij Geert Margo in de Kobbestraat 32b te Aalbeke.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier