“De geschiedenis kan zich herhalen”: 80ste herdenking van Wolfenbüttel in Lichtervelde

In Lichtervelde vond de 80ste herdenking van Wolfenbüttel plaats. © Foto Kurt
Jenka Watteny
Jenka Watteny Medewerker

In Lichtervelde vond de 80ste herdenking van Wolfenbüttel plaats. Een herdenking aan de 13 Lichterveldenaren die daar, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werden onthoofd.

Ook aan het monument in de Koolskampstraat, ter nagedachtenis van een crash van een Brits RAF-Lancaster op 28 mei 1944 waar zeven slachtoffers vielen, werd een herdenkingsmoment gehouden.

Witte rozen

Bij de graftombe op de begraafplaats werden door familieleden van de slachtoffers witte rozen gezet ter nagedachtenis van de 13 Lichterveldenaren. “Altijd opnieuw zullen we deze Lichterveldenaren samen met zij die het leven verloren in Dortmund en in Buchenwald en alle burgerlijke en militaire slachtoffer in beide wereldoorlogen ons respect en diepste eerbied betuigen”, zegt burgemeester Ria Beeusaert-Pattyn. “Lichtervelde kan leven vandaag. We zijn ons ten volle bewust van het offer dat werd gebracht door de slachtoffers.” Directeur van het memoriaalmuseum in Wolfenbüttel Martina Staes en medewerker Thomas Kindermann waren aanwezig.

Opening tijdelijk museum

De herdenking werd afgesloten met de opening van het tijdelijke Wolfenbüttel museum in ‘Het huis van verzet’, in de Statiestraat 10, om 18 uur. “Het aanvangsuur is niet zomaar gekozen,” vertelt Benedict Wydooghe, die samen met zijn studenten van de Hogeschool Vives de tentoonstelling op poten zette. “Vandaag zijn wij dag op dag 80 jaar geleden, om 18 uur minuut op minuut, de onthoofdingen aan het herdenken.”

Nocturne

Op 2 juli om 20 uur in Cultuurhuis De Keizer organiseren Benedict Wydooghe en Henk Knockaert een tweede nocturne waarin ze het verhaal vertellen. “Het is een stuk Lichterveldse geschiedenis, donker en aangrijpend maar we moeten dit levend houden en goed beseffen dat onze vrijheid niet zo vanzelfsprekend is. Want wat gisteren gebeurd is, kan zich morgen herhalen.”

Tickets kunnen online besteld worden via www.cultuurhuisdekeizer.com of in ‘Het huis van verzet’. Het museum zelf is open tot en met zondag 23 juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier