Brandweer Nieuwpoort viert 115-jarig bestaan met heuse veiligheidsdag: “Kom samen duiken in een duiktank”

Brandweer Nieuwpoort bestaat 115 jaar (Isabelle Vanhassel) © IV
Redactie KW

De brandweer van Nieuwpoort viert dit jaar haar 115-jarig bestaan en wil dat niet zomaar laten passeren. Op zaterdag 10 augustus wordt een echte veiligheidsdag georganiseerd met tal van demonstraties en optreden, vergezeld van een zomerbar en foodtrucks. Wie wil, kan zelfs met een brandweerduiker een sprong wagen in de duiktank.

De brandweerpost van Nieuwpoort ontstond begin vorige eeuw toen er vlak voor en vlak na de Eerste Wereldoorlog een korps werd opgericht. Maar de oudste stukken die teruggevonden werden wijzen op het bestaan van een vorm van brandweer van in het jaar 1739. In 1753 beschikte de stad Nieuwpoort, die in de middeleeuwen de zesde grootste Vlaamse stad was, zelfs over 190 lederen emmers, 23 ladders en 9 haken, zo leert de overlevering.

Na de Eerste Wereldoorlog werd de gewapende brandweer ontbonden en in 1924 nam de brandweer haar intrek in de Langestraat. Doorheen de jaren werd de brandweer steeds performanter met nieuwe kledij en materiaal, nam ze haar intrek in de kazerne in de Gasstraat en sinds 1 januari 2015 ging de stedelijke brandweer van Nieuwpoort op in de hulpverleningszone Westhoek.

Duiken in duiktank

Om het 115-jarige bestaan te vieren organiseert de brandweer op zaterdag 10 augustus een heuse veiligheidsdag in het Prins Mauritspark in Nieuwpoort. Tussen 11 en 18 uur is er een static show en zin er tal van demonstraties. Naast de brandweer zijn ook de politie Westkust en de federale politie aanwezig, de civiele bescherming, het Rode Kruis, de MUG-heli, het AZ West, een F.A.S.T-voertuig en nog veel meer.

Vanaf 14 uur zijn er optredens van verschillende bands en DJ’s. Om 21 uur 30 wordt de dag afgesloten met een optreden van de Belgische U2-Tribute Band U2Be. Er is een gezellige zomerbar aanwezig en voor de honger zijn er foodtrucks. Wie wil kan overdag samen met een brandweerduiker duiken in de duiktank. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier