Arthur Lambrecht (22) zet zwerfvuilproject op poten met Scouts Menen: “Veel positieve commentaren”

De Kapoenen op zwervuiltocht (GF)
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

Zwerfvuil is een probleem in haast elke gemeente, ook in Menen. Scoutsleider Arthur Lambrecht wou er in zijn stad iets aan doen en zette met de volledige leidingsploeg van Scouts JFK Menen een Mooimakers-project op poten waarmee ze de ruime regio rond hun lokalen proper proberen te houden.

De cijfers rond zwerfvuil en sluikstort in Vlaanderen zijn hallucinant: in 2021, het laatste jaar waar de afvalstoffenmaatschappij OVAM cijfers voor publiceerde, is er 18.000 ton zwerfvuil en 28.600 ton sluikstort geruimd in het Vlaams Gewest. Dat zwerfvuil enkel en alleen een probleem is in grootsteden is dan ook een misvatting. Menenaar Arthur Lambrecht (22) ziet het al z’n hele leven lang in de Wieltjesstad en besloot dan ook om het heft in eigen handen te nemen.

Mooimakers

Arthur zit nu in zijn vijfde jaar als leiding van scouts JFK Menen en overtuigde de leidingsploeg in z’n afzwaaijaar om mee te doen met het Mooimakers-project. “Ik stop er na dit jaar mee en dit is eigenlijk een beetje mijn bachelorproef geworden”, opent Arthur. “We hadden eigenlijk bij de scouts al enkele jaren last van hangjongeren die op het speelplein en voetbalplein rondhangen en er zwerfvuil achterlaten. In eerste instantie probeerden we dat aan te pakken door onder andere hen zelf aan te spreken of daarna de politie te consulteren, maar we merkten al snel dat daar vooral negatieve energie in kroop.”

“Na verloop van tijd waren we elke zaterdag voor onze activiteit met een groot deel van de leiding papiertjes aan het rapen, met onze eigen restafvalzakken. Via een oud-leidster van onze scouts die werkt voor de stad Menen konden we dan wel restafvalzakken krijgen vanuit het stadsbestuur en diezelfde persoon bracht ons ook op de hoogte van het initiatief van Mooimakers.”

Op ronde

En dus besloot de Kapoenen-leider samen met Wannes Vancompernolle en Marten Dehaene om dat project van Mooimakers in de scoutsgroep te implementeren. In de jeugdbeweging zijn er leden van zes tot achttien jaar ingeschreven die verdeeld zijn over verschillende takken. In het kader van dit project ging elke tak twee keer per jaar in het ruime gebied rond De Koekuit in Menen op ronde om zwerfvuil te verzamelen.

“In het begin moet je iedereen natuurlijk wat overtuigen met zo’n project”, legt Arthur uit. “Maar na een jaar is iedereen nu wel goed mee. We kregen ook echt veel positieve commentaren tijdens de ronde van mensen die in de buurt wonen. Dat doet echt deugd. Op deze manier tonen we het goede voorbeeld aan de sluikstorters, maar eigenlijk ook aan heel Menen. Als ik een rondje loop door Menen, langs de Leie tot Rekkem bijvoorbeeld, dan zie ik echt veel vuil langs het jaagpad liggen. Ik ben daar al even mee bezig en neem soms een zak om zelf met een grijper op baan te gaan. Je hebt echt al snel een zak gevuld.”

Het belangrijkst van al acht Arthur trouwens de invloed die dit op de kinderen kan hebben. “Je ziet na een jaar echt al een mentaliteitswijziging bij de leden. Als lid van de scouts leer je ook gewoon enorm veel bij voor je latere leven. Ik weet nog goed hoe we op mijn eerste kamp voor het eten gewoon wat gebakken aardappelen kregen en dat we te horen kregen: ‘Doe maar. Wil je puree of aardappelen? Kies maar!’. En je gaat dan aan de slag met een zelfgemaakt vuur. Dat is fantastisch.”

Duurzaam

Scouts JFK Menen is trouwens wel al eventjes duurzaam in z’n werking. Zo geeft Arthur aan dat, los van dit project, al lang wordt ingezet op het meebrengen van een eigen fles tijdens activiteiten. De jeugdbeweging werkt ook al zo’n vijf jaar met herbruikbare bekers op evenementen, nog lang voordat dat de gewoonte werd. Ook kopen ze lokaal hun benodigdheden voor die evenementen en daarvoor worden ze vaak gesponsord door onder andere ’t Withof, slagerij Delhaye en bakkerij Vandenbulcke.

“We hebben die negatieve energie dus weten om te zetten in positieve energie”, besluit Arthur verder. En dat leverde trouwens ook een mooi bedrag op voor de werking van de scouts: zo’n 775 euro. Wat brengt de toekomst van het project dan? “Volgend jaar ben ik geen leider meer, maar ik heb er alle vertrouwen in dat de toekomstige leidingsploeg het mooie project zal verderzetten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier