Torhout wil project Digibanken tot medio 2026 verlengen

De start van de Digibank met een Digipunt in de stadsbibliotheek in 2023. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

In juni 2022 heeft het Torhoutse stadsbestuur ingetekend op het project Digibanken, een subsidie-initiatief van de Vlaamse Overheid om digitale uitsluiting aan te pakken. Dat project zou eind 2024 normaal gezien aflopen, maar de stad wil het graag verlengd zien tot medio 2026.

De cijfers liegen er niet om. Liefst 40% van de inwoners in de regio Torhout heeft geen of heel beperkte digitale vaardigheden. Het gaat vooral om ouderen, mensen met een laag inkomen, werkzoekenden, personen van een andere herkomst en laaggeschoolden. Aangezien veel dienstverlening tegenwoordig online verloopt, lopen die mensen kansen mis. Vandaar de Digibanken. Begin 2023 ging de Digibank Brugge West van start, die naast Torhout ook bestaat uit Beernem, Jabbeke, Oostkamp en Zedelgem.

Gratis een laptop of tablet ontlenen

“Een belangrijk aspect van de Digibanken zijn de zogenoemde Digipunten”, zei schepen Ine Debruyne (Vooruit). “Dat zijn laagdrempelige locaties waar vrijwilligers klaar staan om burgers te helpen met hun vragen rond digitale dienstverlening. In Torhout zijn er acht digihelpers actief, die tot nu toe zo’n 250 unieke bezoekers met 400 vragen konden helpen. De Digipunten bevinden zich in het Ontmoetingscentrum ’t Centrum (Beerstraat), de stadsbibliotheek (Ravenhofstraat) en de parochiezaal van Sint-Henricus (Zonstraat).”

Er kan in de Digipunten ook gratis en waarborgvrij een laptop of een tablet ontleend worden. Plus: er hebben geregeld kortdurende lessenreeksen digitale basisvaardigheden plaats.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier