Supporters zien Rode Duivels verliezen in Oostcampus: “Jammer, maar ze hebben niet goed genoeg gespeeld”

Heel wat fans kwamen supporteren in de polyvalente zaal van Oostcampus. © GST
Geert Stubbe
Geert Stubbe Medewerker KW

Voor de vierde wedstrijd van de Rode Duivels op het EK, nu tegen Frankrijk, kwamen heel wat supporters in Oostkamp samen in de polyvalente zaal van Oostcampus om samen naar de wedstrijd te kijken en onze Rode Duivels naar de overwinning te schreeuwen, maar het mocht jammer genoeg niet zijn. De Rode Duivels verloren met 1-0.

Het was de vzw Brugse Duivels die de wedstrijden van de Rode Duivels op groot scherm bracht in Oostkamp. “De eerste drie wedstrijden waren een succes. Iedere keer kwamen om en bij de 400 supporters afgezakt naar het Oostkampse EK-dorp in de Siemenslaan. Ook voor deze avond verwachten we een ruime opkomst… en misschien nog iets meer dan bij de vorige wedstrijden. Het is vakantie en doordat de wedstrijd start om 18 uur, hebben de mensen nog tijd over om daarna verder van hun avond te genieten”, wist Jurgen Smessaert, voorzitter van de Brugse Duivels, voor de wedstrijd te vertellen. Zijn pronostiek was een overwinning voor onze Duivels, met een eindstand 1-2.

Van gelaten naar gespannen sfeer

De sfeer in het EK-dorp was al van bij het begin van de wedstrijd tegen Frankrijk zeer goed en uitgelaten. De zaal kleurde opvallend rood door de vele supporters die in de Belgische kleur naar de wedstrijd kwamen kijken. Twee gele kaarten voor Frankrijk en enkele doelpogingen van de Rode Duivels deden de zaal recht veren en applaudisseren. Naargelang de wedstrijd vorderde, werd de sfeer toch wel meer gespannen. “De Duivels spelen veel te traag. Je mag er zeker van zijn dat de ploeg die eerst scoort, de wedstrijd zal winnen. We mogen niet hopen op verlengingen, want dan denk ik dat de fysieke vermoeidheid nefast zal zijn voor de Belgen”, vertelt Pieter-Jan Callaert tijdens de rust. Na de rust bleef de spanning in de zaak hangen en moedigden de aanwezigen onze Duivels sterk aan, met applaus en boegeroep op de scheidsrechter en de Fransen. En dan… zorgde de knie van Vertongen voor een goal voor de Fransen. De sfeer veranderde, maar toch was er nog hoop op de late gelijkmaker en eventuele verlengingen, zoals in de wedstrijd van Engeland. De volledige zaal schreeuwde de Belgen naar voor. Toen Charles De Ketelaere als wisselspeler het veld opkwam, weerklonk er een luid applaus.

“Ze hebben teveel naar achter gespeeld, het kon beter” – Mathis Callaert

Na het affluiten was de ontgoocheling van de uitsluiting toch wel groot en liep de zaal al voor een groot deel leeg. Ook voor Mathis Callaert (13), die in volledige rode uitrusting en met heel wat toeters en bellen naar Oostcampus kwam om de wedstrijd te bekijken. “Ik was tijdens de wedstrijd toch wel heel zenuwachtig en vind het jammer dat ze verloren hebben. Maar ze hebben niet goed genoeg gespeeld, teveel naar achter, denk ik.” Mathis kwam hier al voor de derde keer naar een wedstrijd kijken.

Naar goed doel

Na de wedstrijd spraken we weer af met voorzitter Jurgen Smessaert: “Al bij al ben ik toch tevreden van hoe we het hier hebben aangepakt en van de opkomst van de supporters. Het is toch een succeseditie geworden en iedere wedstrijd hadden we meer dan 400 aanwezigen. We wisten op voorhand dat we alle vaste kosten moesten terugverdienen bij de eerste drie wedstrijden, zeker na het verlies in de eerste wedstrijd. Deze avond is voor onze vzw al een surplus, net als de uitzending van de finale die we ook op groot scherm zullen uitzenden op 14 juli om 21 uur.”

Een deel van de opbrengst van het EK-dorp zal geschonken worden aan KSV Oostkamp, voor hun voetbalploeg met fysiek beperkte spelers. Welk bedrag overgemaakt zal worden, zal pas na de finale bekend zijn. Jurgen is er nu al zeker van dat het een mooie som zal zijn. De Brugse Duivels maken nu al de afspraak om binnen twee jaar, in 2026, er weer te staan om dan een heus WK-dorp te organiseren… en dan hopelijk met een betere prestatie van onze nationale ploeg.