Strandpolitie dit weekend weer actief in Oostende

De stradpolitie staat vanaf dit weekend weer klaar in Oostende. © gf
Redactie KW

De temperaturen verraden nog geen hoogzomer, toch loert het drukke toeristische seizoen om de hoek. Ook Politie Oostende is klaar voor een nieuwe toestroom van dagjesmensen, verblijfstoeristen en Oostendenaars op zoek naar ontspanning: voor het vijfde jaar op rij is de strandpolitie present. In het weekend van 15-16 juni al is de centrale commandopost operationeel.

Naar het intussen beproefde recept bundelen de verschillende veiligheidsdiensten de krachten ter hoogte van het Kursaal. Vanuit een opvallende commandopost houdt de politie, samen met de kustredders, nauwlettend een oogje in het zeil. De strandpolitie bestaat uit vijf personen: één hoofdinspecteur geldt als coördinator, twee patrouilles van telkens twee inspecteurs begeven zich op het terrein – te voet of met de strandbuggy. Je herkent de strandpolitie gemakkelijk aan hun feloranje polo. De politiecollega’s dragen bodycams die bij een interventie kunnen geactiveerd worden, om de veiligheid van zowel zichzelf als de burgers te garanderen.

Dubbele functie

Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) onderstreept het belang van de politiedienst. “De strandpolitie is heel bereikbaar voor iedereen en kan wanneer nodig heel snel tussenkomen. De aanwezigheid van politiemensen op het strand verhoogt de veiligheid én het veiligheidsgevoel van alle badgasten. We zijn nog steeds heel overtuigd van onze beslissing bij de start van deze legislatuur om de strandpolitie op te richten. De voorbije zomerseizoenen heeft de dienst z’n nut meer dan bewezen, zowel in het helpen van burgers als in de ondersteuning van de andere veiligheidsdiensten.”

Ruim takenpakket

“Het takenpakket van de strandpolitie blijft erg ruim: herenigen van verloren gelopen kinderen en/of meerderjarigen, overlast, vandalisme, sluikstorten, handhaven van de openbare orde en veiligheid, en bijstand verlenen aan de strandredders”, benadrukt korpschef Philip Caestecker. “We zetten ook in op dagelijks contact met de uitbaters van beachbars en eigenaars of huurders van een strandkabine. Let wel: aangifte van diefstal behoort niét tot de taken van de strandpolitie. Daarvoor kan je steeds terecht, op afspraak, in het hoofdcommissariaat.”

Cijfers

De strandpolitie noteerde in juni, juli, augustus en september vorig jaar precies 458 tussenkomsten. Dat zijn er 200 minder dan in 2022. Eerst en vooral was het zomerweer vorig jaar wisselvallig. In samenwerking met de IKWV (Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen) gebeurde de registratie van verloren gelopen kinderen op een andere manier: pas wanneer een kind langer dan vijf minuten was verdwenen of gevonden, werd het in de statistieken van de politie opgenomen. Dat was in het verleden dus anders. De stads- en politiediensten bevestigen ook dat de bekende verdwaalbandjes opnieuw beschikbaar zullen zijn, bijvoorbeeld via het ‘Beach Team’, strandredders en dispensers op de zeedijk.

Praktisch

De strandpolitie is actief tussen de strandreddingszone Raversijde en de Montgommerykaai. Na dit weekend is de dienst vanaf zaterdag 22 juni tot en met zondag 15 september dagelijks aanwezig nabij het Kursaal van 10.30 tot 19.30 uur. Bel voor dringende politiehulp steeds het nummer 101.

Alle info: www.politie-oostende.be/strandpolitie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier