Sportief directeur Nils Vanneste en KVO-spelers op zoek naar nieuwe uitdaging: “In doorstart wou ik geen kant kiezen”

(foto TVA) © timmy van assche
Timmy Van Assche
Timmy Van Assche Medewerker KW

Waar vinden de spelers van het failliete KV Oostende straks onderdak? De geruchtenmolen draait op volle toeren. Sportief directeur Nils Vanneste, die zelf op zoek moet naar een nieuwe uitdaging, licht één en ander toe.

De meeste spelers en medewerkers hebben nog geen C4 of officiële ontslagbrief gekregen en zijn dus, op papier, nog bij het failliete KV Oostende aan de slag. Dat is dus ook het geval voor de spelerskern. Hoe zit dat nu precies? De situatie is vrij helder. Vooreerst keren huurlingen Ewan Henderson (Hibernians), Daniel Pérez (Club NXT) en Massimo Decoene (KV Kortrijk) naar hun club terug. De contracten van Johanna Omolo, David Atanga, Vincent Koziello, Alfons Amade en Robbie D’Haese liepen sowieso af.

Veel interesse

Maar wat met de spelers die nog een contract hebben? Tot 2025 lagen nog tien spelers vast, zoals Sieben Dewaele, Zech Medley, Siebe Wylin en Alessandro Albanese. Nog eens acht spelers, zoals Mohamed Berte, Brent Laes, Maxime D’Arpino, Jonas Vinck en Liam Bossin, hadden nog een overeenkomst tot 2026. “Ofwel geeft de curator de spelers meteen vrij, ofwel krijg ik nog de opdracht om de spelers de verkopen aan een andere club. Al acht ik de kans op het tweede scenario vrij klein”, duidt sportief directeur Nils Vanneste, die zelf ook op zijn officiële ontslagbrief wacht.

Het is wel duidelijk dat smaakmakers van afgelopen seizoen op interesse kunnen rekenen. Zo doet de naam van Berte de ronde in eerste klasse, Bossin – door de fans nog verkozen tot speler van het jaar – zou onder de lat kunnen staan bij in de Nederlandse hoogste klasse. Eerder was de doelman al bij de noorderburen aan de slag, bij Dordrecht. Ook voor keeper Brent Gabriël en linksback Brent Laes is er interesse. Technisch dingetje: zo lang de spelers officieel niet vrijgegeven zijn, wachten ze ook met een handtekening elders te zetten. Anders kan de curator van KVO alsnog een transfersom eisen.

“Ik hoop dat ik niet een hele zomer zonder club zit”

Intussen vonden ook verschillende jeugdspelers elders onderdak. Vooral de beloften vallen bij verschillende teams op. Logisch: onder het trainerschap van Jordi Lemiengre werden de beloften van KVO vicekampioen. Keeper Casper Van Hemelryck (Roda JC, Nederland), Naguy Maertens (Knokke, 1 Amateur), Rémon Van Loocke (KVV Zelzate, 2 Amateur) en Elias Busuqaert (KM Torhout, 2 Amateur) vonden al een nieuwe club. Paco Avoki, in de zomer van 2023 overgekomen van SC Lombardsijde en een opvallende nieuwkomer in de A-kern, zou bij de nieuwe samenwerking tussen KVO en Diksmuide speelkansen kunnen krijgen.

Overstappen

“Ook jeugdspelers dienen eerst te worden vrijgegeven alvorens ze elders onderdak krijgen”, weet Vanneste. “Eigenlijk stappen ze over van de ene vzw (hun verbintenis is gekoppeld aan KVO’s jeugdwerking, niet aan de commerciële nv, red.) naar een andere entiteit.” Vanneste zelf is één van de KVO-medewerkers die op zoek moet naar een nieuwe uitdaging. We spreken de Wevelgemnaar toevallig wanneer hij in zijn tuin aan de slag is. “Dat zegt eigenlijk genoeg, hé”, grapt hij. “Er zijn de voorbije tijd wel voorzichtige contacten geweest met andere binnenlandse profclubs die nog enkele posities dienen in te vullen. We zien wel wat er de komende tijd uit de bus komt. Ik hoop dat ik niet een hele zomer zonder club zit. Het voorbije seizoen was, zoals bekend, niet gemakkelijk en ik duim er ook voor om in een stabiele omgeving terecht te komen.”

“Of ik betrokken ben bij het nieuwe samenwerkingsverhaal met Diksmuide? Ja en nee. In het begin zocht ik mee naar een oplossing. Intern had je verschillende strekkingen en visies – de één wou naar links, de andere naar rechts, nog een ander rechtdoor – en op een gegeven moment trok ik mij terug. Waarom? Simpel. De voorbije jaren kwam ik met iedereen binnen KV Oostende prima overeen. En dat wil ik zo houden. Mocht ik een kant kiezen, zou me dat misschien niet in dank worden afgenomen door anderen. (knipoogt) Ik zou in de toekomst toch graag met iedereen nog een glaasje kunnen drinken en wou me daarom neutraal opstellen, zonder een kant te kiezen. Ik wens iedereen binnen KVO oprecht alle succes, want samen hebben we er toch iets moois neergezet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier