Slimme vuilnisbakken geven zelf aan als ze vol zijn in Moorslede

© Jan Stragier
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

In de gemeente Moorslede staan voortaan 58 slimme vuilnisbakken. Die bevatten allemaal een sensor waardoor de gemeentemedewerkers kunnen zien of de vuilnisbak al dan niet vol is. “Met dit systeem kunnen we veel tijd en brandstof besparen”, aldus schepen van milieu Sherley Beernaert (STERK).

De gemeente Moorslede gaat in zee met de firma Rebin. Die werd opgestart door Emilio Van Der Linden, Simon De Geyter en Kyanu Delrue. “ De drie voormalige studenten in Gent wonnen nog de publieksprijs van Gentrepreneur Student-Ondernemer en beslisten na hun studies om met Rebin hun eigen bedrijf op te starten. “Het concept is simpel. We plaatsen sensoren in vuilnisbakken. Via een applicatie kunnen medewerkers van de gemeente zien of de vuilnisbakken vol zitten of niet.” De drie jonge ondernemers lanceerden het project vorig jaar al in het Oost-Vlaamse Maarkedal, maar hopen nu ook West-Vlaanderen te veroveren. De voorbije periode werden verschillende gemeenten en steden gecontacteerd. Moorslede hapte als eerste toe. “De voorbije dagen plaatsten we in 58 vuilnisbakken een sensor.”

Voordelen

Via de app kunnen de gemeentemedewerkers voortaan zien hoe vol een vuilnisbak is. “Normaal gezien doen de medewerkers om de week een toer langsheen alle vuilnisbakken. Nu men kan zien hoe vol een vuilnisbak is, is het niet meer nodig om bij alle exemplaren te stoppen. Via de app wordt een route uitgestippeld. Naar tijd en brandstof toe is dit een serieuze meerwaarde.” Schepen van milieu Sherley Beernaert (STERK) is erg enthousiast over dit project. “We zijn de eerste gemeente in West-Vlaanderen die samenwerken met deze jonge mensen. De uitwerking van een vuilnisbakkenplan is erg intensief, we geloven dat deze manier van werken een goede oplossing is. Via de app kan onze medewerker bijvoorbeeld ook meegeven of er al dan niet problemen rond sluikstort zijn in of rond de vuilnisbakken.” Ondertussen hopen de drie jonge ondernemers ook de rest van West-Vlaanderen te veroveren. “Momenteel zijn er goede gesprekken met andere gemeenten lopende”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier