Sergiu (36) uit Moldavië is zelfstandig elektricien: “Al eens 220 volt gevoeld”

Sergiu Cristea is afkomstig uit Moldavië, maar bouwde hier een carrière uit als zelfstandig elektricien. © JDK
Jeffrey Dael
Jeffrey Dael Medewerker KW

Sergiu Cristea liet in 1999 Moldavië achter zich en woont sinds een drietal jaar in Kortemark. Hij werd dit jaar officieel zelfstandig elektricien en is naar eigen zeggen al heel zijn leven geïnteresseerd in hoe de lamp brandt. Veiligheid blijft tijdens zijn job steeds de grootste prioriteit.

“Ik ben nu 25 jaar in België”, steekt Sergiu Cristea (36) van wal. Hij woont in de Amersveldestraat in Handzame, samen met zijn echtgenote Sieglien Huyghe en zijn twee kinderen Raphaël (3) en Cézanne (1). “Ik ben met mijn moeder naar hier verhuisd in 1999. Mijn vader woont nog in Moldavië. Het is eigenlijk per toeval dat we hier terechtgekomen zijn, omdat we hier kennissen wonen hadden. Mijn leven kon er heel anders uitgezien hebben, want oorspronkelijk zouden we emigreren naar Canada. Ik heb eerst een klein jaar Okan gevolgd in Roeselare, dat is een speciale klas waar leerlingen die niet het Nederlands als moedertaal hebben, een taalbad Nederlands krijgen. Dat Nederlands leren lukte me vlot, dus dan ben ik lessen elektriciteit gaan volgen in het VTI van Roeselare. We woonden in die tijd ook in Beveren bij Roeselare.”

“Na mijn studies ben ik automatisch het werkveld ingerold. Waarom ik geen ander beroep gekozen heb, is eigenlijk heel evident. Ik was als kleine jongen al altijd geïnteresseerd in hoe elektrische apparaten in elkaar zaten. Eigenlijk past het woord geobsedeerd beter. Zo haalde ik mijn speelgoedautootjes uit elkaar om te zien hoe die aangedreven werden door een batterij. Of ik kon een brandende lamp zitten observeren hoe het kwam dat die zo gloeide.”

Bijberoep

“Sinds 2016 deed ik dit zelfstandig in bijberoep, maar het werd alsmaar drukker in mijn stiel. Dat had natuurlijk te maken met de stijgende energieprijzen en hoe de mensen daarmee omgingen. De zonnepanelen gingen tot vorig jaar als zoete broodjes de deur uit, want iedereen wou er, aangezien er grote paniek was omtrent de olieprijzen. Vorige jaren was er nog een wachttijd van zes à acht maanden tegen dat de zonnepanelen geïnstalleerd werden, nu liggen ze na een drietal weken al op je dak. Toch is het zo dat ze momenteel heel laag staan qua aankoopprijs, zelfs zonder subsidies. De energieprijs daalde ondertussen ook al flink. Eigenlijk is het nu nog voordeliger dan vorig jaar om er op je dak te leggen, ik geef het maar even mee (lacht). Het leven is hier goed in Kortemark en mijn vrouw en ik zijn blij dat we hier terechtgekomen zijn”, vervolgt Sergiu.

“Iedereen wou zonnepanelen, aangezien er paniek was omtrent de olieprijzen”

“We hebben een schitterend zicht in onze achtertuin en we zijn heel tevreden dat we zo’n lieve buren hebben, wat wil een mens nog meer? Moldavië heb ik achter mij gelaten. Ik ben er sinds mijn komst in België nog maar één keer terug geweest en dat was in 2014. Uiteindelijk valt het niet meer zo op dat ik eigenlijk van geboorte geen Belg ben. Soms vragen de mensen mij wel eens uit welk land ik kom en meestal gokken ze dan altijd op Frankrijk. Ik heb de taal misschien de laatste jaren nog vlotter onder de knie gekregen doordat ik Sieglien leerde kennen, want zij is advocate en dus een heel vlotte babbelaar. Mijn website is nog in de maak, maar iedereen kan dus bij mij terecht voor algemene elektriciteitswerken, domotica, laadpalen of zonnepanelen.”

Lectrico

“Veiligheid draag ik hoog in het vaandel, want elektriciteit is natuurlijk geen speelgoedje. Dat mocht ik nu en dan wel al eens aan den lijve ondervinden, als de spanning eens aan mijn vingers blijft plakken. Dat gebeurt de laatste tijd gelukkig veel minder dan vroeger. Voor mijn firma ben ik op zoek gegaan naar een originele naam. De meeste firma’s gebruiken hun voor- of achternaam in hun titel, maar dan zou dat bij mij Elektro Sergiu zijn. Ik wou dat absoluut niet. Uiteindelijk kwam ik uit bij Lectrico. Dat is eigenlijk afgeleid van het Latijnse woord Lectricus. Mocht elektriciteit bestaan hebben ten tijde van de Romeinen, dan zou dat zo genoemd hebben. In mijn logo zie je natuurlijk de eerste letter van mij familienaam die opvalt, alsook een stopcontact in de letter O”, besluit Sergiu.

Info: Lectri-co@hotmail.com of 0498 41 52 54.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier