Prentenboek van Lieve uit Roeselare helpt jonge kinderen met hun gevoelens: “Door de universele personages kan elk kind zich hierin herkennen”

Lieve De Brauw en Elliot Biervoy met het mooie prentenboek. © SB
Redactie KW

Psychologe Lieve De Brauw stelde op haar eerste prentenboek ‘Blij met jou een bijzondere boodschap van Orantjetipje’ voor in boekhandel De Zondvloed. Het is een verhaal voor kinderen van 5 tot 10 jaar die worstelen met zichzelf. “Het is gestart met een prentenboek, maar intussen maakte ik ook een werkbundel voor professionals en broed ik op een lessenpakket.”

De therapiesessies van psychotraumatoloog Lieve De Brauw vormden de inspiratie voor haar nieuwe prentenboek Blij met jou een bijzondere boodschap van Oranjetipje. “Tijdens mijn therapie gebruik ik al langer verhalen om kinderen te leren omgaan met negatieve gevoelens en telkens is de verhaallijn gelijklopend. Een hoofdfiguur, in mijn boek is dat Lief, worstelt met zichzelf. Haar negatieve gedachten en emoties worden gesymboliseerd door de Goblin, een vijandig figuur, maar gelukkig ontmoet ze tijdens het verhaal een helper. In mijn prentenboek is dat de vlinder Oranjetipje. Door die universele personages kan elk kind zich hierin herkennen.” Maar een verhaal zonder beelden zegt niet veel. Daarom nam Lieve contact op met grafisch kunstenaar Elliot Biervoye. “Hij is erin geslaagd om de figuurtjes tot leven te wekken zoals ik ze voor me zag”, vertelt ze enthousiast.

Werkbundel

Met het prentenboek nodigt Lieve ouders uit om samen met hun kinderen te praten over hun gevoelens en hun zelfbeeld. Maar algauw zag Lieve meer mogelijkheden met het boek. “Ik ontwikkelde een werkbundel bij het prentenboek dat gebruikt kan worden door therapeuten. Daaruit ontstonden dan weer twee puzzels en een pluchen ‘Oranjetipje’ dat kan gebruikt worden tijdens de therapie.”

Maar ook nu zit Lieve nog vol ideeën. “Ik broed op een onderwijspakket gebaseerd op het prentenboek en ik ben bezig met een liedje en knutsel- en spelopdrachten.” (LC)

Het boek ‘Blij met jou een bijzondere boodschap van Oranjetipje’ is verkrijgbaar via www.oranjetipje.be of in de webshop van uitgeverij Skribis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier