Politie Brugge zet zondag extra manschappen in voor risicovolle Brugse derby

In mei 2022, twee jaar geleden, vierde Club Brugge de titel op de Markt. Herhaalt zich dat volksfeest maandag? Eerst moet Blauw-Zwart zondag minstens een puntje halen in de derby tegen Cercle. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Op zondag 26 mei 2024 om 18.30 uur neemt Club Brugge het op tegen Cercle Brugge in het kader van de Champions’ Play Offs. De inzet van deze wedstrijd is voor beide partijen enorm hoog. De Brugse stadsderby wordt al enkele jaren als een risicowedstrijd bestempeld, maar nu is het sportief belang van deze wedstrijd nog groter dan voorheen. Politie Brugge zet extra manschappen in en neemt samen met het stadsbestuur extra maatregelen aan de hand van een burgemeestersbesluit. Als Club op zondag landskampioen wordt, volgt er een viering op maandagavond in het centrum van de stad.

Omdat Anderlecht vorige zondag de duimen moest leggen voor Club en Cercle op zijn beurt verloor van Union, blijft de strijd voor de landstitel spannend tot het einde. Bij winst kan Cercle zich van Europees voetbal verzekeren. Bij winst of een gelijkspel kan Club zich tot landskampioen kronen.

Risicomatch

Naar aanleiding van deze wedstrijd, die bestempeld wordt als een wedstrijd met een verhoogd risico, heeft burgemeester Dirk De fauw een aantal veiligheidsmaatregelen genomen om zondag de openbare rust en de veiligheid op het grondgebied van Sint-Andries te vrijwaren.

Er geldt een glasverbod op de openbare weg binnen de perimeter rond het Jan Breydelstadion, een verbod op het bezit en gebruik van pyrotechnische middelen en een verbod op het bezit en gebruik van alle voorwerpen die gebruikt kunnen worden om het gezicht te bedekken.

Evenementenzone

De omgeving van de Platse van Sint-Andries op de Gistelse Steenweg tussen het kruispunt van de Koning Leopold III laan met de Albert Serreynstraat en de Pastoriestraat wordt van 15 tot 23 uur afgebakend als evenementenzone. Alle verkeer wordt er verboden. Er wordt ook een tijdelijk parkeerverbod in de Zandstraat tussen de Koude-Keukenstraat en de Pastoriestraat ingesteld om een vlotte doorstroming te bevorderen.

“Voor de politie is het vooral belangrijk om de beide supportersgroepen van elkaar te scheiden om zo de kans op vermenging en incidenten te verkleinen”, zegt Lien Depoorter van Politie Brugge. Maar dat is niet makkelijk te realiseren, omdat de Brugse Groen-Zwarte fans niet met autocars, voorzien van een combiticket, naar het Jan Breydelstadion trekken.

Herbruikbare bekers

Met andere woorden: het is aangewezen dat Cerclefans de Platse mijden, aangezien Club een thuismatch speelt. Zeker voor de wedstrijd, maar ook nadien, in geval dat Blauw-Zwart de derby zou verliezen en geen kampioen speelt. Er worden slechts 1500 ‘bezoekende’ Cerclesupporters toegelaten in het uitvak van het Jan Breydelstadion.

De politie verwacht zondag verkeershinder van en naar het stadion. De uitbaters van de horecazaken in de evenementenzone mogen een mobiele tapinstallatie plaatsen en krijgen ook de toestemming voor een DJ die zal instaan voor muziek op het openbaar domein. De stad voorziet voldoende vuilnisrecipiënten en mobiele toiletten en doet er alles aan om na afloop de zone zo snel mogelijk op te ruimen. Bovendien kunnen de vier horecazaken de herbruikbare bekers lenen die de stad Brugge aankocht voor De Warmste Week.

Gemeenteraad

Als Club kampioen speelt, is er op maandag 27 mei vanaf 17 uur een feest op de Markt in Brugge. Om de gemeenteraadsleden te laten delen in de vreugde, wil burgemeester Dirk De fauw de gemeenteraad een half uurtje later laten starten, om 19 uur. Oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang vragen de zitting een dagje te verlaten, naar dinsdag 28 mei. Volgens Annick Lambrecht, voorzitter van de gemeenteraad, wordt hierover pas beslist na het fractieoverleg van donderdagavond.