Perskring brengt ‘Metal Art’ naar stadhuis: vijf getalenteerde kunstenaars met Tieltse link stellen er hun werken tentoon

Redactie KW

Dankzij de Tieltse Perskring kan je straks twee weekends op rij ‘Metal Art’ bewonderen in de voorhal van het stadhuis. Met zware gitaren of Graspop heeft de expo voor alle duidelijkheid niets te maken. Wel zullen er werken te bewonderen zijn van vijf getalenteerde kunstenaars die allemaal een link hebben met Tielt.

Het gaat om werken van Mathias Claerhout, (wijlen) Jef Claerhout, Jean-Pierre Belaen, Marc Vanhecke en Filip Santens. De vijf maakten in het verleden allemaal een kunstwerk voor de driejaarlijkse persprijs van de Kring. “Vanaf 1991 werd om de drie jaar een persprijs overhandigd aan een laureaat die zich op één of andere manier verdienstelijk had gemaakt”, legt erevoorzitter en bezieler Guido Defour uit. “Het kunstwerk was de ene keer een beeld, dan weer een juweel of compositie of installatie. Vijf keer kozen we voor een metalen kunstwerk.”

In 1997 koos Jean-Pierre Belaen voor ‘Evenwicht’. Jef Claerhout zorgde in 2012 voor een ‘Vogeltje’, Filip Santens maakte in 2018 een ‘Tribune’ en Marc Vanhecke ging in 2021 van de grond met ‘Excelsior’.

‘Olivierkes’

De klassieke persprijs werd dit voorjaar vervangen door de uitreiking van de nieuwe ‘Olivierkes’, een samenwerking met de Tieltse Cultuurraad. Ook voor het eerste Olivierke, dat dit voorjaar vanwege de Perskring naar Dirk Verbeke ging, werd gekozen voor metaalkunst van de hand van Mathias Claerhout, de zoon van Jef Claerhout zaliger. Geen toeval, want die laatste ontwierp per slot van rekening het originele standbeeld van Olivier de Duivel dat aan de Hallentoren staat.

“Met de Tieltse Perskring werden sinds de oprichting 21 tentoonstellingen gerealiseerd en meerdere boeken geschreven”, gaat Guido verder. “Al dateert ons laatste project inmiddels al van 2017, toen we met ‘40x Ronny’ een fotoboek en expo voorstelden met foto’s van persfotograaf Ronny Neirinck. Het werd tijd voor een nieuw initiatief, met een brede uitstraling. Daarom besloten we om deze vijf metaalkunstenaars even onder de aandacht te brengen.”

De expo is telkens van 14 tot 18 uur gratis toegankelijk in de voorhal van het stadhuis op 29 en 30 juni en op 5, 6 en 7 juli (het weekend van de Tieltse Feesten). De tentoongestelde werken zijn niet te koop.

Een woordje over de vijf artiesten

Jean-Pierre Belaen heeft z’n atelier in Tielt en werkt met koper- en brons. In eigen regio is hij bekend van het monumentale beeld aan het psychiatrisch instituut Reigerlo in Beernem (1999), ‘Samen Weven’ bij de firma Clarysse in Pittem (2003), ‘Zorg Dragen’ (2005) naast het Sint-Andriesziekenhuis en de Persprijs ‘Evenwicht’ in 1997.

Jef Claerhout, die in 1937 geboren werd in Tielt, opgroeide in Pittem en in 2022 overleed in Oedelem, heeft in Tielt een duidelijke stempel achtergelaten. Met verschillende las- en vervormingstechnieken vertelde hij folkloristische verhalen, waarin humor, mythologie en ironie verwerkt zijn in fabuleuze figuren. De beelden van Tanneke Sconyncx, Olivier de Duivel en Baljuw Spierinck in Tielt zijn allemaal van zijn hand. Ook maakte hij meer realistische beelden van mensen of figuren, zoals bijvoorbeeld Stanislaw Maczek en Briek Schotte in Kanegem. Een draaiende paardenmolen van hem zal centraal staan op de expo.

Mathias Claerhout is de jongste zoon van Jef Claerhout. Dat geeft naambekendheid, maar ook nadelen omdat hij steeds met zijn vader vergeleken wordt. Maar zijn onophoudelijke drang om te creëren, erfde hij van Jef. Een van zijn bekendste werken is de Jacobsladder, de ‘trap naar het oneindige’, op het binnenplein van het bisschopshuis in Brugge. Hij woont en werkt in Beernem, maar zijn kunst is nu ook te bewonderen is in een galerij in Knokke.

Filip Santens uit Meulebeke maakte in 2018 een bronzen beeld voor de Perskring. De gewezen leerkracht kreeg de microbe destijds te pakken via zijn Ingelmunsterse collega Marc Claerhout. Hij maakt beelden in was die dan in brons uitgevoerd worden. Onder meer in de tuin van woonzorgcentrum De Zonnewende in Meulebeke is een van zijn werken te zien.

Marc Vanhecke tot slot heeft z’n atelier in Pittem. Hij is de zoon van kunstsmid Jozef en hielp al van op jonge leeftijd mee met z’n vader in de smidse. Daar ontstond de liefde voor ijzer. Hij begon figuurtjes en dieren te maken met een hamer, snijmachine en lasapparaat en die hobby groeide uit tot een dagelijkse bezigheid. Ook heel wat koerstrofeeën zijn van zijn hand. (SV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier