Palestijnse en Syrische Ieperlingen herdenken Nakba, terwijl oorlog volop woedt in Gaza

We zien v.l.n.r. Geert Vanlangendonck, Khaled Suleyman en Ahmad Ghabash. © TOM GHEERAERT TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Op de Ieperse Grote Markt vond woensdag een herdenking plaats van de Nakba, de vorming van de staat Israël waardoor bijna een miljoen Palestijnen moesten vluchten. Ondertussen blijft de oorlog in Gaza hét gespreksonderwerp onder de Arabische Ieperlingen. “De beelden bekijken is moeilijk, maar ik moet. Ik zou zo graag horen dat de oorlog gestopt is”, zegt Khaled Suleyman.

Khaled Suleyman (45) woont al vijf jaar in Ieper en werkt bij Valcke Prefab Beton, maar zijn vrouw Shireen zat twee maanden in de hel van Gaza voor ze ook naar België kon vluchten. “Ze heeft verschillende keren moeten vluchten”, vertelt Khaled. “Eerst zat ze met de rest van mijn familie in Khan Younis (een stad in het zuiden van Gaza, red.) en daarna moesten ze vluchten naar Rafah. Nu er grote problemen zijn in Rafah, moet de familie samen met 30.000 andere vluchtelingen terugkeren naar Khan Younis.”

Dat Shireen naar België kon vluchten is een half mirakel. “Ze had op 3 oktober een positieve beslissing gekregen voor haar visum naar België, maar op 7 oktober begon de oorlog”, vertelt Geert Vanlangendonck, die Khaled hielp om zijn vrouw naar België te krijgen. “Daardoor kon ze haar documenten niet ophalen in Jeruzalem. Gelukkig had Khaled foto’s van de documenten. Na veel vijven en zessen en dankzij het crisiscentrum van Buitenlandse Zaken kon ze eind december toch de grens in Rafah oversteken en via Caïro naar België reizen. Ze heeft veel geluk gehad. Al die andere mensen in Gaza zitten vast, want zij kunnen nergens een visum aanvragen.”

Oom gestorven

De opluchting bij Khaled was dan ook groot. “Een oom van mij is al omgekomen bij een bombardement, een andere oom heeft zijn been verloren. In iedere familie is wel een slachtoffer te betreuren”, vertelt Khaled, terwijl hij naar beelden van de oorlog kijkt op de Arabische zender Al-Jazeera. “Ondertussen is de kaap van 35.000 gedode Palestijnen overschreden, maar er zijn ook al bijna 100.000 mensen gewond geraakt.”

Als we vragen hoe het voelt om de beelden te zien, krijgt Khaled tranen in de ogen. “Het is moeilijk om al die kinderen te zien lijden en sterven, maar ik moet kijken. Ik zou zo graag horen dat de oorlog voorbij is”, zucht Khaled.

Gevlucht in 2015

Ook Ahmad Ghabash (30) herdacht de Nakba op de Grote Markt. “Ik kom uit Syrië, maar mijn ouders komen uit Golan, dat in 1967 veroverd werd door Israël. Daarbij verloren ze hun grond en hun huis. We hebben dus dezelfde problemen als de Palestijnen”, vertelt Ahmed, die werkt voor OCMW Ieper als logistiek medewerker voor de Lokale Opvanginitiatieven (LOI’s) voor asielzoekers. “Zelf ben ik in 2015 naar België gevlucht toen Assad met hulp van de Russen zijn bevolking begon te bombarderen. Ondertussen heb ik al veel familie verloren door de oorlog in Syrië, die trouwens nog steeds aan gang is.”

Door zijn job heeft Ahmed enigszins zicht op het aantal Palestijnen en Syriërs in Ieper. “In Ieper zijn er niet veel, maar in Kortrijk wel. Tijdens de meest recente betoging tegen de oorlog van Israël was het daar behoorlijk druk. Veel mensen maken zich zorgen, maar de meesten hebben nog familie in Gaza of de Westbank. Daar gaat het nu heel slecht. Niet alleen zijn er bijna dagelijks bombardementen, er is ook geen eten, water, gezondheidszorg, internet… Het is er zeer moeilijk.”

Op zondag 19 mei is er een betoging tegen de oorlog in Gaza in Brussel. Een Ieperse delegatie vertrekt om 11.15 uur met de trein.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier