Voormalig uitbaatster café Uilenspiegel Marina De Weerdt (86) overleden

Marina De Weerdt. © Uitvaartverzorging Frank De Coster
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Marina De Weerdt, in Damme een bekende en geliefde figuur als dienster en uitbaatster van café Uilenspiegel in de Kerkstraat, is eind vorige laand op 86-jarige leeftijd overleden.

Zeker bij veel van de oudere generatie Dammenaars, maar ook Bruggelingen zal de naam Marina De Weerdt bekend in de oren klinken. Ze werd geboren op 3 juli 1937 in Damme en zou er ook zo goed als haar hele leven blijven wonen. “Om te begrijpen waarom Marina zo bekend was destijds en nu nog bij de oudere generatie, moeten we terug gaan naar de tweede helft van de jaren ‘50 en de jaren ‘60. Damme was toen de zaterdagavonden en de zondag het mekka van de populaire dorpscafés”, zegt Roland Pintelon, een neef van Marina die zelf ook opgroeide in Damme. “In die dorpskroegen kon je natuurlijk pinten drinken maar ook biljarten, kaarten, sparen met de plaatselijke spaarkas en vooral ook dansen op de plaatjes in de jukebox. Verder moet je weten dat er voor de horeca van Brugge een sluitingsuur was, dus zakte er daarna heel wat volk af naar Damme”, vertelt Roland.

“Op haar huwelijksjubileum in 2014 hield burgemeester Dirk Bisschop zijn laatste toespraak”

“Mijn oom Camiel en zijn echtgenote Nelly baatten in de Kerkstraat, in het pand waar nu de frituur gevestigd is, het café Uilenspiegel uit. En ze hadden een bloedmooie dochter die er serveerde: Marina De Weerdt”, gaat Roland Pintelon verder. “Dus het café van Marina was, begrijpelijk, voor jonge gasten in die tijd the place to be.”

Rocco Granata

Het verhaal gaat overigens dat toen Rocco Granata in 1959 zijn grote hit Marina uitbracht, dat plaatje grijs werd gedraaid op de jukebox om eens met Marina te kunnen dansen. “Marina was dus bijzonder gegeerd, maar het was Marc Lintel, een knappe vertegenwoordiger van het toenmalige Fina – die in 2019 overleed – die haar hart kon veroveren”, weet Roland. “Ze huwden op 1 mei 1964, hadden geen kinderen en woonden op de hoek van de Polderstraat en de Kerkstraat in Damme. Op 1 mei 2014 vierden ze in het Kasteel van Moerkerke hun gouden huwelijksjubileum. Toenmalig burgemeester Dirk Bisschop hield er overigens zijn laatste toespraak. Die avond verongelukte hij immers in Vivenkapelle.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier