Veurnse cultuur- en wandelverenigingen in rouw na overlijden van bezige bij René Essel (70)

In december 2022 werd René Essel nog opgenomen als nieuw lid in de Orde Driekoningen. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Totaal onverwacht overleed René Essel (70) in Veurne. Hoewel René in Menen was geboren, was hij bekend en gewaardeerd in de regio, en een man met een hart voor Veurne.

José Clauw, voorzitter van de Culturele Raad: “Juist deze liefde voor mijn geboortestad kon René gepassioneerd als geen ander overbrengen. Hij was ook een van de bezielers van de enkele jaren geleden opgerichte Erfgoedacademie Groot-Veurne. Ikzelf leerde René jaren geleden beter kennen in de Culturele Raad van Veurne, als een man die zich in duizend-en-een dingen interesseerde op cultureel vlak. Hij stak ook altijd zelf de handen uit de mouwen om ideeën uit te voeren. Daarnaast kon hij ook heel kritisch zijn, maar met de intentie om de zaken een andere wending te geven, zodat de kans op slagen reëel werd. Hij gaf nooit kritiek om de kritiek. Alhoewel wij beiden uit een ander onderwijsnet kwamen, was dit zeker geen obstakel om iedere school in Veurne op een gelijkwaardige manier van cultuur te voorzien. Zo deed hij met zijn project Muziek in de Film jaren aan een stuk alle onderwijsinstellingen aan.”

Literaire avond

Sinds enkele maanden waren José Clauw en René Essel een literaire avond aan het voorbereiden voor 27 september in de Sint-Niklaaskerk, met als thema De Wereld Van Wildevrouw van en met de populaire Vlaamse schrijver Jeroen Olyslaegers. “Het had heel wat voeten in de aarde om naar buiten te komen met een activiteit, georganiseerd door vier verenigingen – Ghesellen van de Kastelnij Veurne, het Davidsfonds, de Culturele Raad en de Bond der Oud-Leerlingen van het Atheneum – over de perikelen rond de reformatie in het 16de-eeuwse Antwerpen in een Godshuis in Veurne. Ook de dochters van René, die deel uitmaken van het a-capellakoor Kvinna, hadden present getekend. Het is mijn vurige wens om deze avond te mogen opdragen aan René.”

“René was een gedreven persoon, met zeer ruime interesses”, zegt Johan Decadt, die René 35 jaar lang heeft gekend. “Hij had een passie voor muziek (als muzikant en koorzanger in diverse koren), een passie voor taal ook, uiteraard als germanist van opleiding en taalleerkracht, maar op latere leeftijd studeerde hij nog Italiaans. René was Westhoekgids en vaste huisgids in het brouwerijmuseum De Snoek in Alveringem. Hij was ook actief bestuurslid en de laatste jaren voorzitter van het Davidsfonds Veurne. René was lid van de Veurnse cultuurraad en verdiepte zich in het lokale erfgoed. Open Monumentendag in Vlaanderen en over de Schreve (Jour du patrimoine) hield hij jaarlijks in ere. Sinds 2005 hield hij een culturele agenda bij, die hij belangeloos ter beschikking stelde in zijn digitale nieuwsbrief. Maar René had ook een sportieve kant. Hij kon genieten van een stevige fietstocht en hij hield van wandelen in groep, bij voorkeur in de natuur met een vleugje cultuur onderweg. Het liefst leidde hij dagtochten in Noord-Frankrijk. Talrijke dag- en meerdaagse wandeluitstappen heeft hij voor de Dunetrotters voorbereid, vaak samen met vrouwlief Lut. Bij die Franse stadswandeltochten gaf hij steevast duiding over de regio en het rijke Vlaamse verleden van die Frans-Vlaamse steden.

“René was een gedreven persoon, met zeer ruime interesses” – Johan Decadt

Sinds 1991 was René voorzitter van Wandelclub De Dunetrotters. In april van dit jaar kondigde René op de laatste avond tijdens de paasreis in Prüm zijn afscheid aan als voorzitter en stelde meteen zijn opvolger voor. René verzorgde ook bijna altijd het editoriaal van Het Voetje, het ledentijdschrift. Op 15 april verscheen het laatste digitale voorwoord van zijn hand. Op het einde van zijn editoriaal schrijft hij volgende woorden, die nu blijven nazinderen: Ruim 30 jaar sta ik aan de leiding van de groep. Dat was niet slecht (hoop ik toch…), misschien goed, maar dit is ook goed geweest. Te lang dezelfde voorzitter, vind ik zelf niet goed, vandaar dat ik vroeg in het bestuur wie mijn functie kon overnemen. (…) Na wat praten stelde Stefan Deconinck zich kandidaat. En dus wordt hij onze nieuwe voorzitter. (…) Besluit: maak u niet te veel zorgen, er is gezorgd voor vaste zekerheid en continuïteit in ons genootschap. Slaap gerust op twee oren. Vriendelijke groeten, Ener Lesse alias René Essel.’

Sterrenwandelingen

“Door zijn plotse heengaan hebben we geen afscheid kunnen nemen van René. Maar alle Dunetrotters zijn hem zeer dankbaar voor wat hij meer dan drie decennia lang heeft betekend voor de wandelclub. René, we zullen jou verder blijven gedenken: tijdens of na een wandeling of bij een koffiestop. Jij was een groot liefhebber van avondlijke sterrenwandelingen in de Moeren, later in Zoutenaaie of Lampernisse met de Dunetrotters. Mogen we jouw ster af en toe eens zien fonkelen aan het firmament. We zullen je missen op onze komende wandeltochten, maar we beloven te zorgen voor vaste zekerheid bij de Dunetrotters, de wandelclub van jouw hart.”

René maakte ook deel uit van de Veurnse folkgroep Paddy’s Choice, die nooit meer hetzelfde zal zijn. Daarom draagt Jef Goens een gedicht op aan René: Nooit meer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier