Oostendse Alina Mina (2) komt in water terecht en overlijdt in Nederland: “Ik riep nog dat ze wakker moest worden, maar ze reageerde niet meer”

Het overlijden van het kindje is een spijtig ongeval. © GF
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Vrijdagmiddag raakte een tweejarig meisje uit Oostende vermist in de Nederlandse gemeente Nieuwkoop. Het meisje werd na een grote zoekactie levenloos teruggevonden in een sloot in de nabijheid van het huis van de ouders van Belal Ghairat (38), de papa van het meisje. De man was er met zijn gezin op familiebezoek. “Met haar dood verdween een stuk van ons leven”, zegt een aangeslagen papa.

Bijna zijn hele leven woonde Belal in Nederland, in de buurt van Amsterdam. In 2016 trouwde hij en enkele weken voor de uitbraak van het coronavirus verhuisde hij met zijn vrouw naar Oostende. “Mijn vrouw wou studeren voor tandartsassistente en de kansen in België waren gewoon groter”, klinkt het bij Belal. “Vandaag werkt ze bij Metagenics.”

Belal – die als winkelbediende werkt bij Lidl – zou afgelopen weekend met zijn gezin naar Nederland trekken. Die bestaat uit zijn vrouw, hun dochtertje Alina Mina (2) en hun twee maanden oude zoontje. Vrijdag zou zijn laatste werkdag worden. “Maar ik ging door mijn rug en daarom liet ik mijn vrouw en onze kindjes alleen vertrekken. Mijn broer had immers een verrassingsfeestje voor haar gepland voor haar verjaardag. Ik zou hen achterna reizen”, aldus Belal.

Vermist

Tot de man afgelopen vrijdag een verschrikkelijk telefoontje kreeg. Zijn dochtertje bleek vermist. “Ze was aan het spelen in de achtertuin van mijn ouderlijk huis, samen met andere kinderen van de familie”, blikt Belal terug. “Toen de kinderen naar binnen gingen, zag ze haar kans om weg te glippen.” Alina Mina werd omstreeks 14.15 uur als vermist opgegeven. Belal haastte zich na het telefoontje meteen naar Nieuwkoop. Toen hij daar aankwam was de zoekactie al even aan de gang. “Er werd gezocht door bijna 80 procent van de inwoners, samen met politie, brandweer, enzovoort. Duikers van de brandweer vonden haar uiteindelijk in het water op amper 50 meter van het huis van mijn ouders.”

Gek van water

Reanimatiepogingen konden echter niet meer baten. Het meisje overleed ter plaatse. “Ik riep nog: ‘word wakker, word wakker’. Maar ze reageerde niet meer. Verschrikkelijk om je kind in je armen te hebben, terwijl je niets meer voor haar kan doen. Alina was gek op water. We waren onlangs nog op het strand met haar. Dat maakte haar zo blij. Ze was ook gek op vogels en in de sloot zitten altijd vogels. Misschien wou ze naar hen toe. Er zijn geen woorden voor. Uit het onderzoek bleek dat ze nog twee minuten geleefd heeft nadat ze in het water was terechtgekomen. Ze heeft dus niet lang afgezien. Dat sterkt ons. Met haar dood verdween een stuk van ons leven. Ik was zo close met haar. Ik gunde mijn vrouw haar rust en ververste haar pamper, stond op ’s nachts, speelde met haar. Telkens als ik van mijn werk thuiskwam, kreeg ik de tijd niet om mij om te kleden. Ik moest en zou eerst met haar spelen. Niemand heeft dit gewild, het is een spijtig ongeval”, aldus een gebroken man.

Al begraven

Zondag werd het meisje al begraven in Nederland. “Volgens onze traditie – wij zijn moslims – moest Alina Mina begraven worden binnen de 24 uren, maar dat kon nog niet omdat er een onderzoek bezig was door de politie. Uiteindelijk was het de politie die ervoor heeft gezorgd dat de papieren snel in orde waren zodat we ons meisje een begrafenis konden geven. Ik ben iedereen heel erg dankbaar voor de steun. We putten hier moed uit”, besluit Belal.

Collega’s van Belal hebben nu een steunactie opgezet om het gezin te steunen in deze moeilijke tijden. De steunactie is hier te vinden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier