Kunstschilder Laurent De Backer (87) uit Loker is overleden

Laurent De Backer werd 87 jaar oud. © EF
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

In woonzorgcentrum Sint-Medardus in Wijtschate is kunstschilder Laurent De Backer (87) uit Loker overleden. Overal ter wereld hingen zijn werken, tot in Amerika en Australië. Zijn werk was te zien op vele tientallen exposities in binnen- en buitenland. Zijn echtgenote Carmen Bonnier had destijds een kapsalon in Wervik. In 1971 kochten Laurent en Carmen een huis in de Galooiestraat in Loker en verhuisden naar daar.

De kleine man met de lange baard vertoefde vaak in zijn atelier, met de deuren open, te genieten van het prachtige uitzicht over het Heuvelland. De kunstwerken van Laurent waren werkelijk in alle uithoeken van de wereld te zien. “Er hingen werken van mij in het bureau van de Franse minister Moureaux in Rijsel”, vertelde hij destijds in KW. “Ik heb geëxposeerd in de ‘Galerie de la Seine’ in Parijs, in München, in Roemenië, zelfs tot in Tennessee. Op een dag stonden hier zelfs steenrijke Amerikanen aan de deur die van Memphis hierheen waren gekomen om mijn werk te kopen.”

“Dit kunstenaarsbestaan heeft me de vrijheid gegeven om te doen waar ik zin in had. Nooit heb ik ook maar één dag gewerkt voor een baas, nooit gestempeld en ik ben nooit ziek geweest. Dat is de sleutel tot een lang leven, want tot op vandaag hoef ik geen medicijnen te slikken.”

Laatste opening

Twee jaar geleden was het koppel 60 jaar getrouwd en in het kader van hun diamanten bruiloft stelden ze heel de maand juni de expositieruimte nog een allerlaatste keer open voor het publiek. Laurent werd geboren in Westrozebeke en kwam uit een familie van vijf generaties huisschilders. Gaandeweg werd hij een bekwame kunstschilder. Het begon met tekenen, daarna kwam waterverf. Geleidelijk aan schakelde hij over op olieverf, aquarel, pentekeningen en houtskool. Hij illustreerde kinderboeken, schilderde cinema-affiches, tekende naaktmodellen, maakte beeldhouwwerken.

In Loker waren zijn atelier en galerie aan de voet van de Rodeberg ingericht in een honderd jaar oude schuur die het koppel elders steen per steen heeft afgebroken en weer volledig heeft heropgebouwd. Behalve als galerij heeft de schuur vroeger nog dienst gedaan als bistro. Elk weekend kon Bistro D’ Oude Schuur rekenen op vaste klanten die naar Loker kwamen voor een boterham met kaas en hesp, met een trappist of een bier van het vat. “Soms organiseerden we activiteiten zoals een dichtende avond met haïku’s. Met Kerstmis hielden we een misviering in de schuur met nadien boterhammen. Daar kwam altijd veel volk op af, zelfs van Antwerpen en Brussel kwamen de kunstliefhebbers naar hier”, vertelde Carmen destijds in KW.

Dochter Laurence woont in Lo woont en heeft de fantasie en creativiteit van haar ouders geërfd. Kleinzoon Julien studeerde grafisch ontwerp. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring. Een laatste groet kan tot en met donderdag in Uitvaartcentrum Demuys in Kemmel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier