Oude begraafplaats Menen weer toegankelijk, transformatie in volle gang

Het pad bestaat uit zerken. © JD
Redactie KW

De oude begraafplaats in de Zandputstraat in Menen ondergaat een hele metamorfose. De voorbije maanden werd er hard gewerkt met onder meer de aanplanting van bijna 600 bomen en struiken en een pad aangelegd met grafzerken. De begraafplaats is sinds kort weer toegankelijk. Een officiële opening volgt in september.

Honderden bloemen, bomen en struiken staan er in bloei, een kronkelend grindpaadje leidt je tussen de ouwe graven en het hoofdpad werd heraangelegd met… zerken. Het is duidelijk dat de oude begraafplaats in de Zandputstraat in Menen een metamorfose is ondergaan.

De plannen daarvoor liggen al langer op tafel, in november werd de eerste fase op gang getrapt. De start van een ambitieuze herinrichting, van grijze begraafplaats naar een groen begraafpark. De voorbije maanden verdwenen heel wat graven waarvan de concessie is verlopen. In de plaats werden 588 bomen en struiken aangeplant, werd er onthard en kwam er een wadi.

Tweede leven

Bedoeling is uiteindelijk om enkel de graven waarvoor de concessie loopt én de graven die behoren tot het funerair erfgoed te laten staan. De beenderen krijgen een plaats in een ossuarium, heel wat zerken kregen een tweede leven als ondergrond van het hoofdpad.

“Het is een blijvend aandenken aan de oude graven. Dit deel van het ontwerp herinnert aan vroegere tijden, toen grafstenen van edellieden en notabelen werden ingewerkt in de vloeren van kerken”, aldus schepen Patrick Roose (Vooruit).

Het zijn ingrijpende werken – die ruim een miljoen euro kosten – en daarom moest de begraafplaats even toe. Sinds kort is het poortje aan de hoofdingang opnieuw open tijdens de openingsuren. “Voor een volledig afgewerkte en toegankelijke parkbegraafplaats is het nog even wachten.”

Feestelijke opening

Stad Menen nodigt wel al iedereen van harte uit voor een feestelijke opening op zaterdag 21 september 2024. Tijdens die opening wordt ook een kunstwerk van kunstenaar Tom Van Ryckeghem onthuld. Het speciaal ontworpen werk wordt geïntegreerd in een grafkapel en moet rouw, troost, herinnering en hoop oproepen.

(JD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier