Studententekort zorgt voor uitdunning leerkrachtenkorps Vesaliusinstituut: “Gebeurt tegenwoordig op alle scholen”

Door de daling van het aantal leerlingen verpleegkunde aan het Vesaliusinstituut moeten tientallen leerkrachten, tijdelijke en vastbenoemde, de school verlaten en krijgen een andere betrekking. © ZB
Redactie KW

Al smeekt de gezondheidszorg om meer verpleegkundigen, steeds minder jongeren kiezen ervoor om een opleiding basisverpleegkunde te volgen. Het Vesaliusinstituut, ook wel bekend als de verpleegschool van Oostende, heeft nog nooit met zoveel leerlingentekorten gekampt als dit jaar. De dramatische uitdunning van het leerlingenaantal drijft de school ertoe om vaarwel te zeggen aan tientallen vastbenoemde en tijdelijke leerkrachten.

Met de nakende vergrijzing en besparingen in België smeken zorginstellingen om meer personeel. Toch is het niet vanzelfsprekend om nieuwe verpleegkundigen aan te werven. Het idee van een voortschrijdende werkdruk en onrust in ziekenhuizen en bij thuisverplegers zijn niet meteen het ideale uithangbord om jonge toekomstige verpleegkundigen warm te maken een carrière te starten in de zorgsector. Kortom: scholen kampen steeds meer met een kleinere instroom van studenten voor de opleiding verpleegkunde.

Ook het Vesaliusinstituut, die al ruim 20 jaar bekend staat voor zijn opleiding verpleegkunde, zag met lede ogen aan hoe hun leerlingenaantal van zo’n 1.200 naar ongeveer 600 kelderde de afgelopen jaren. “De daling van het leerlingenaantal maakt dat er voor volgend jaar minder uren zijn die de school kan besteden om leerkrachten in dienst te nemen of te houden. Bij Vesalius is dat toch wel indrukwekkend. Heel wat leerkrachten, ook vastbenoemden, zullen vanaf september geen job meer hebben in Vesalius”, vertelt Bert Feys van het ACV.

60 kilometer verder

Vesalius Verpleegkunde heeft acht verschillende vestigingen in Aalst, Brugge, Deinze, Ronse, Gent, Kortrijk, Oostende en Sint-Niklaas. “De HBO-verpleegkunde opleiding wordt aangeboden in verschillende steden, maar heeft als hoofdzetel Oostende. De opleiding is hervormd geweest onder druk van Europese regelgeving. Daar is een zodanige daling van de inschrijvingen en het aantal studenten dat er nu zit, dat er naar volgend jaar toe heel wat personeel zal moeten afvloeien”, duidt Bert Feys.

“In het onderwijs is het zo, dat wanneer er te weinig uren zijn om alle vastbenoemden een job te geven, de personeelsleden met de minste anciënniteit eerst uit dienst worden gemeld. Dat heet TBSOB (terbeschikkingstelling wegens ontstentenis van betrekking)”, gaat Bert verder. “Allereerst wordt er een nieuwe functie voor hen gezocht binnen de eigen scholengroep. Vesalius zit binnen de scholengroep Stroom van het GO!. Als daar niet voldoende jobs zijn die matchen met de diploma’s van de docenten, worden ze doorgestuurd naar de Vlaamse reaffectatiecommissie. Zij gaan op hun beurt op zoek naar een gepaste job voor de betreffende mensen.”

Wanneer er een andere werkplaats gevonden wordt, kan het zijn dat deze een stuk verder weg is. “De werknemers kunnen tot 60 kilometer van hun woonplaats een nieuwe job vinden. Nieuwe leerkrachten moeten dan ook nog eens stage lopen in ziekenhuizen, die nog verder kunnen liggen. Het is echt een domper voor veel docenten. De plaats van tewerkstelling kan een probleem vormen”, legt Bert uit. “Het welbevinden van de leerkrachten is de laatste jaren niet groot. Het is jammer om het zo te benoemen, maar het principe in het onderwijs is echt: de oudsten worden behouden en de jongsten worden aan de deur gezet.”

Aantrekkelijke opleiding

De hervorming van de opleiding zorgt ervoor dat studenten naar de toekomst toe meer niet-verpleegkundige taken uitvoeren, zoals maaltijden rondbrengen en kamers opruimen. “Als de zorg in het nieuws komt, is dat vaak negatief. Daarnaast hebben we toch een aantal problemen vastgesteld in het Vesalius. In het verleden is er wat miscommunicatie geweest tussen Vesalius Oostende en Hogeschool Gent, waardoor er aan aantal fouten gemaakt zijn. Ondertussen heeft Vesalius een nieuwe directeur en werd een verbeterplan opgesteld”, duidt Bert Feys van het ACV.

Nieuwe directeur Kristof Van Loock heeft de intentie om het welzijn van de personeelsleden weer op te krikken. “Wij kunnen geen exact cijfer plakken op het aantal docenten die van onze school weggaan. We hebben er wel voor gekozen om iedereen zo snel mogelijk in te lichten voor het einde van het schooljaar. We begrijpen dat deze gebeurtenis ingrijpend is, maar eigenlijk gebeurt dit ieder schooljaar op elke school. Onze vastbenoemde leerkrachten worden gereaffecteerd en krijgen een betrekking toegewezen in hetzelfde ambt. Wij willen iedereen helpen, maar het gaat over het zoeken van een andere job. Dat doen zij best zelf in functie van wat ze zien zitten.”

Toekomstplannen?

In principe zal de opleiding HBO Verpleegkunde blijven bestaan en zullen ook de studenten hun studie kunnen afmaken. Er is geen sprake dat men de richting wil afbouwen. “We hebben er hoop op dat als het Vesalius het verbeterplan uitvoert, die negatieve spiraal kan worden omgebogen. Als vakbond nemen we notie van de problemen die er zijn. Wij hebben de taak om de personeelsleden zo goed mogelijk te informeren en bij te staan”, besluit Bert Feys van het ACV. (Zana Bulteel)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier