Benitha is laureaat ‘Vlaamse Olympiade van het Frans’

Benitha Amouzou, leerling van de Sint-Paulusschool campus Sint-Vincentius, poseert trots met haar certificaat als laureaat van de Vlaamse Olympiade van het Frans. (foto GV)
Gerda Verbeke

Benitha Amouzou zet het kroontje op haar vijfde jaar secundair humane wetenschappen aan het Sint-Vincentiusinstituut als laureaat van de ‘Vlaamse Olympiade van het Frans’. “Dit schooljaar nam ik voor de derde keer deel en verzilverde ik ook voor de derde keer deze titel”, klinkt Benitha (18) trots.

De finales van de 37ste Olympiade van het Frans zijn achter de rug. “Eens te meer waren de finalisten van een zeer hoog niveau”, stelt de jury. “Dat verdient een pluim aan hun ouders en leraars. Het was immers een topeditie met een record van bijna 12.000 deelnemers.”

De Franse ambassadeur, de Vlaamse minister van Onderwijs en de minister van Financiën van het Brussels hoofdstedelijk gewest, onderstreepten door hun aanwezigheid of vertegenwoordiging het belang van deze wedstrijd. “Het is een topdag voor het onderwijs Frans in Vlaanderen”, klonk het.

Gedreven

“Ook de school, mijn familie en mijn vrienden zijn blij met mijn mooie resultaat op de Vlaamse Olympiade.” Directeur Frederik Glorieux van campus Sint-Vincentius klinkt bijzonder trots. “Als directeur ben ik heel blij met gedreven leerlingen als Benitha”, zegt hij. “Voor de derde keer zet zij een sterke prestatie neer. Hierbij wens ik Benitha heel veel succes met alles wat zij verder onderneemt op studievlak en ook daarbuiten.”

Benitha leerde de Franse taal in haar geboorteland Togo in West-Afrika. “De test bestond uit het vertalen van zinnen, het aanduiden van fouten in zinnen en enkele andere onderdelen grammatica. Ook moest ik een tekst lezen om de correcte woorden aan te duiden”, vertelt Benitha. “Naast een talenliefhebber, ben ik ook een enthousiaste beoefenaar van karate. Daarnaast heb ik een grote passie voor koken en lezen.”

Droom

Benitha haar droom is om geneeskunde te studeren. “Ik wil me inzetten om een goede arts te worden en op die manier anderen te helpen”, klinkt ze ambitieus. “In elk geval ga ik nu genieten van een heerlijk lange vakantie!” (Gerda Verbeke)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier