78 leerlingen kunnen zich in Brugge niet inschrijven in de school van hun keuze

91 procent van de leerlingen in Brugge kan zich volgend jaar inschrijven in de school van hun keuze. Voor 78 leerlingen is dit niet het geval. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De aanmeldperiode voor het eerste jaar secundair onderwijs in Brugge is afgelopen. Ouders of opvoedingsverantwoordelijken die hun kind hebben aangemeld voor een plaats in het gewoon secundair onderwijs voor het schooljaar 2024-2025 (1A of 1B), werden ingelicht over het resultaat. 91 procent van de leerlingen kan zich inschrijven in de school van hun keuze. Voor 78 leerlingen lukt dit niet.

Ook dit jaar werd in de Brugse scholen van het gewoon secundair onderwijs gewerkt met een digitaal aanmeldingssysteem voor het schooljaar 2024-2025. 2.017 leerlingen hebben zich aangemeld voor het eerste jaar secundair onderwijs, waarvan 63 dubbele aanmeldingen voor 1A en 1B.

Eerste keuze

“96 procent van de leerlingen kan zich inschrijven in één van de scholen waarvoor ze zich hebben aangemeld”, zegt Stefaan Lambrecht, voorzitter van het Lokaal Overlegplatform (LOP) voor het secundair onderwijs Brugge-Blankenberge. Deze percentages liggen hoger in 1A, daar kan 98 procent van de leerlingen terecht in een school uit hun keuzelijst. In 1B is dit 83 procent.

91 procent van de leerlingen kan zich inschrijven in de school van eerste keuze. “Voor 1A ligt dit percentage op 93 procent, voor 1B op 77 procent”, verduidelijkt Stefaan Lambrecht.

Dubbele aanmeldingen

Concreet betekent dit dat 34 leerlingen die zich hebben aangemeld voor de 1A-stroom van het secundair onderwijs, voorlopig niet terecht kunnen in een Brugse school van op hun keuzelijst, voor de 1B-stroom zijn dit er 44. In totaal gaat het dus om 78 leerlingen. “Hierbij moeten we echter rekening houden met de dubbele aanmeldingen voor 1A en 1B”, nuanceert de LOP-voorzitter.

“Als ouder wil je natuurlijk niet te horen krijgen dat je kind niet terecht kan in één van de gekozen scholen. Maar ouders die deze melding kregen, moeten nog niet ongerust zijn”, vervolgt Stefaan Lambrecht. “Niet iedereen die zich aangemeld heeft, zal zich ook effectief inschrijven.”

Wachtlijst

“Zoals reeds aangegeven hebben een aantal leerlingen zich zowel voor 1A als 1B aangemeld. Daarnaast hebben sommige leerlingen zich zowel voor scholen in Brugge als in de omliggende gemeenten kandidaat gesteld. Bovendien staan de kinderen die nog geen toewijzing kregen in één van de scholen waarvoor ze zich aanmeldden, op de wachtlijst van alle scholen waarvoor ze zich aangemeld hebben.”

Als er een plaats vrijkomt, wordt de ouder van de eerstvolgende leerling op de wachtlijst gecontacteerd. Een aantal scholen hebben ondertussen aangegeven dat ze hun capaciteit zullen verhogen, waardoor leerlingen van op de wachtlijst al in de komende dagen een plaats zullen toegewezen krijgen”, aldus de LOP-voorzitter.

Vrije inschrijvingen

Wie in de komende weken toch geen plaats krijgt toegewezen of wie de aanmeldperiode gemist heeft, kan voor de resterende vrije plaatsen terecht in de scholen tijdens de periode van de ‘vrije inschrijvingen’. Deze inschrijvingen starten op 14 mei en verlopen fysiek, op school in chronologische volgorde.

Op dat moment zijn de vrije plaatsen raadpleegbaar op https://blankenberge-brugge-so.lokaaloverlegplatform.be/aanbod-volgend-schooljaar/.

“We laten de ouders en leerlingen die in de komende maand geen school vinden, zeker niet los! Samen met de scholen en het CLB stellen we alles in het werk, zodat iedere leerling een geschikte studierichting kan vinden”, besluit Stefaan Lambrecht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier