Massa inschrijvingen voor nieuwe school in Mesen: “Het leek onmogelijk, maar het is gelukt”

De interesse was gigantisch en de inschrijvingen lopen als een trein. © TP
Redactie KW

Na de leraren van De Kleine Ster volgen ook de leerlingen hun ontslagen directeur naar de nieuwe school in Mesen: op het einde van de infoavond over De Horizon schreven heel wat ouders hun kinderen in.

In theorie zijn er nu twee scholen in Mesen, al lijkt een verhuis in de maak van De Kleine Ster naar De Horizon, de nieuwe school die wordt ingericht op drie locaties in de stad. “Ach, we zijn het hier intussen gewoon om te verhuizen”, lacht juf Ellen Bertier. “Ons voormalig gebouw van De Kleine Ster stond op instorten, waardoor we een paar keer moesten verhuizen. Ook in het huidig gebouw moesten we al twee keer helpen verhuizen. We worden als het ware het verhuisteam van Mesen, maar dit keer zien we het wel helemaal zitten. Ik heb geen seconde getwijfeld om de directeur te volgen, net als de rest van het team.”

Rollercoaster

Ook de meeste ouders verhuizen hun kinderen naar De Horizon. “We zitten intussen aan meer dan honderd inschrijvingen. De opkomst op de infoavond was overdonderend en het grote applaus had ik niet verwacht”, bekent directeur David Breyne, die de voorbije weken op een emotionele rollercoaster zat. “Mijn droom om een eigen school te leiden, werd mij afgenomen door dat onverwacht ontslag drie weken geleden. Nu komt deze droom toch uit. Het leek onmogelijk, maar het is ons gelukt.”

Grote opkomst

Renzo Vermeersch (42) twijfelde niet en schreef zijn kinderen in op het einde van de infoavond over De Horizon afgelopen woensdag. “Ik heb nu een dochter in het derde kleuter en een zoontje dat volgend schooljaar start in het eerste peuter. We ruilen De Kleine Ster voor De Horizon, omdat we geloven in deze nieuwe school. Onder het oude schoolbestuur was de manier van lesgeven achterhaald en ouderwets. De directeur had al gezorgd voor veel vernieuwing, maar het bestuur bleef tegenstribbelen. De meeste inwoners woonden de infoavond bij, ik was geschrokken van de opkomst. Het is een bewijs dat iedereen achter deze directeur en zijn team staat. Dat een aantal leerlingen straks tijdelijk in containerklassen zit, stoort mij niet. Als ze maar goed onderwijs krijgen. Die containers zien er trouwens zeer modern uit.”

Opengebloeid

Ook Anja Huyghe (45) schreef haar tienjarig zoontje woensdagavond meteen in. “Ik liep zelf ooit school in De Kleine Ster, net als mijn drie kinderen. Mijn jongste zit daar nog, maar begint volgend jaar in De Horizon. Sinds de komst van directeur Breyne is mijn zoontje helemaal opengebloeid en de leerkrachten zijn een team geworden. Onder zijn bewind nam het leerlingenaantal toe en nu volgt bijna iedereen de directeur naar de nieuwe school. Dit is ongezien. Na twee zwarte marsen kunnen we op het einde van dit schooljaar een witte mars organiseren. We bleven niet bij de pakken zitten, ons protest heeft iets uitgehaald.”

Aantal inschrijvingen

Op hoeveel inschrijvingen De Horizon straks afklokt, blijft een open vraag. “Een paar weken geleden hadden de ouders al voor 115 kinderen engagementsverklaringen ondertekend”, aldus Breyne. “Ik verwacht dat we dat cijfer zullen benaderen. Zonder de leerlingen uit het zesde leerjaar — zij vertrekken volgend jaar naar een secundaire school — telt De Kleine Ster nu 126 leerlingen.”

Ondanks de grote scholenverhuis blijft De Kleine Ster bestaan. Dat bevestigt Christine Vermeulen, voorzitter van het schoolbestuur. “De voorbije weken is onze school in woelige wateren beland”, zegt ze. “Het afscheid van onze directeur maakt veel emoties los. Dat begrijpen we en we willen ons als schoolbestuur verontschuldigen voor de commotie en onzekerheid die dit heeft veroorzaakt. We betreuren dat leerlingen en hun ouders in deze commotie worden gebruikt om de publieke opinie op te hitsen. Dit strookt niet met de zorg die we voor onze leerlingen hebben.”

Meer nieuws

“We onderzoeken een nauwere samenwerking met een groter bestuur, zodat we onze school in de toekomst nog beter kunnen ondersteunen, zoals op logistiek, materieel en financieel vlak”, vervolgt Vermeulen. “Volgende week kunnen we hierover meer nieuws brengen. Hierdoor zal de nieuwe directeur en het team van leerkrachten zich volledig kunnen focussen op het lesgebeuren en de schoolorganisatie ten dienste van de kwaliteit van het onderwijs en onze leerlingen. In de marge van deze commotie leven er wilde geruchten over de toekomst van onze school, De Kleine Ster. Daar kunnen we helder over zijn: de school blijft verder bestaan zoals u ze kent. Wij zijn een school met een jarenlange traditie en ervaring, gekend in onze regio. We nemen maatregelen om dit zo te houden.” (TP)

Lees ook: Na zijn ontslag krijgt directeur David Breyne nieuwe school: “Mijn personeel en leerlingen zullen volgen” – KW.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier