Kleuters zwaaien juf Katy uit: “Ik ga ze missen”

Juf Katy tussen haar derde kleutertjes. © ACK
Annie Callewaert
Annie Callewaert Medewerker KW

Katy Dehoorne heeft op vrijdag 30 april voor de laatste keer de deur van de kleuterklas bij W’IJzer achter zich dichtgetrokken. Juf Katy (61) gaat met pensioen. “Ik ga mijn kleuters missen, maar ik ga mij niet vervelen.”

Katy Dehoorne startte haar loopbaan in 1982, in Denderhoutem, De Panne en Waregem. “In 1984 ben ik dan in Diksmuide bij W’IJzer begonnen. Eerst heb ik een aantal jaren in het eerste peuterklasje gestaan, daarna de rest van mijn carrière in de derde kleuterklas. Ik was ook ondersteunende leerkracht in het eerste leerjaar, dat was ook heel fijn.”

Katy vond onderwijs een voor de hand liggende keuze. “Ik heb academie schilderen en beeldhouwen gedaan, en werk graag met mijn handen”, lacht ze. “Bij het kleuteronderwijs kon ik mijn creativiteit volop benutten. Zo werkte ik met mijn klas aan een project rond Roger Raveel, onder de titel ‘Het gat in mijn hoofd’. Raveel gebruikte vaak lege ruimtes. In dat project hebben we gewerkt met beeld, filosofie en muziek, en maakten we een driedimensionaal kunstwerk. De bedoeling was de eigen beeldtaal om te zetten in Raveel-taal. Ook bij bijvoorbeeld het project Wijzer Water maakten we heel mooie kunstwerkjes. De kinderen van de derde kleuterklas zijn heel betrokken bij wat er leeft in de actualiteit, en zijn daarbij ook nog eens heel creatief.”

Iedereen mee

Katy was ook heel begaan met het welzijn van haar leerlingen; iedereen moest ‘mee zijn’, vond ze.

“Sommige kinderen zijn wat schuchterder dan andere, vinden niet meteen aansluiting bij de groep, en staan bijgevolg altijd alleen. Daaraan kan je als leerkracht heel wat doen. Zo was er een kindje dat helemaal geen vriendjes had en nooit iets zei. Maar het had thuis paarden. Dus zijn we met de hele klas eens op bezoek geweest bij de paardjes, en daarna bloeide dat kindje open, begon het te praten en werd het de populairste van de klas. Dat zijn dingen die je als leerkracht moet onderscheppen, waaraan je moet werken. Zo krijg je iedereen mee. Geen uitsluitingen, geen pesterijen!”

Vroeger werd er voor de derde kleuterklas een bijzonder afscheid gevierd. “We vierden het afscheid van de kleuterklas en de overgang naar het lagere onderwijs met ‘een kamp’: alle kinderen bleven op school slapen, samen met de leerkrachten en vaak ook met de ouders – en of ze het leuk vonden!”, zegt Katy. “Nu ik zelf afscheid neem van de kleuterklas, ga ik mijn kleuters en collega’s wel missen, maar ik ga me niet vervelen. Ik zal de draad weer opnemen waar ik gebleven was in de academie, ik ga mij opnieuw toeleggen op schilderen en beeldhouwen, en wie weet misschien nog wel iets meer ook.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier