Juf Aline neemt na 40 jaar afscheid bij Driespan: “Het mooiste aan de job? Je blijft je jong voelen”

Kleuterjuf Aline trekt na 40 jaar dienst, in de kleuterschool De Driespan in de deelgemeente Zevekote, de deur achter zich dicht. (foto PM) © PETER MAENHOUDT
Timmy Van Assche
Timmy Van Assche Medewerker KW

Basisschool de Driespan in Zevekote ziet met Aline Verkindt een boegbeeld met pensioen gaan. “Ik hoop in de toekomst alsnog bij de school betrokken te zijn.”

Begin juli wordt Aline 60 jaar en maar liefst 40 jaar gaf ze onderwijs aan peuters en kleuters in Zevekote, bij één en dezelfde school. Ze ging er aan de slag na haar studies aan het Onze Lieve Vrouw ten Doorn in Eeklo. “Dit is mijn tweede thuis”, vertelt Aline. “Sterker nog: ik was meer op school te vinden dan thuis. Zo ben ik nooit voor 17 uur thuis te vinden.”

“Ik hoop ook in de toekomst aan de Driespan verbonden te blijven”

Aline praat in de tegenwoordige tijd, want haar laatste lesdag is officieel pas op vrijdag 28 juni. “Ach, ik heb het altijd graag gedaan. Ik ging steeds op zoek naar verandering en probeerde altijd met de tijd mee te zijn. Bijvoorbeeld, nieuwjaarsbrieven of brieven voor moeder- en vaderdag waren geen twee jaar na elkaar dezelfde. Dit is ook een mooie school, hé. Op mooie dagen kan je Moere en Zande zien, je grenst aan weidse velden met koeien, en we hebben een groot gebouw met veel lichtinval en ruime speelplaats. Ik kom ook altijd met de fiets van mijn woonplaats in de Callaertswalledreef naar Zevekote. (glundert) Onderweg ben ik altijd aan het zwaaien naar passanten en geniet ik van het mooie zicht.”

Rechtvaardig

Het onderwijs, dat is een roeping. Dat weet Aline als geen ander. “Ik geef eerlijk toe: ik studeerde niet graag en niet genoeg, ik was liever bezig met spelen (lacht). Dat heb ik ook mijn ouders verteld en dan kom je als job al gauw als kinderbegeleider uit. Ik heb wel de naam van streng, maar rechtvaardig te zijn. Afspraken zijn afspraken. Ik was zelf een deugniet, maar op een gegeven moment is genoeg ook genoeg.”

Schoolopvang

“Mijn stokpaardje als juf is toch het helpen en begeleiden van kinderen die het moeilijk(er) hebben. Ik probeer ze ook zelfstandigheid bij te brengen, hen zelf laten nadenken en oplossingen vinden. Het mooiste aan de job? Je blijft je jong voelen. Ik werk met kinderen – ze zijn spontaan en fantasierijk – en kom in contact met (jonge) ouders. Ik hoop ook in de toekomst aan de Driespan verbonden te blijven. Misschien bij de schoolopvang of knutselinitiatief Kunsthoek.” Aline wil ook haar man Philip Koklenberg en kinderen Julie en Feline bedanken voor de jarenlange steun.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier