De Wegelink kan schoolgebouw kopen: “Vlaamse subsidie van 1.387.849 euro”

Het was op 10 mei 2022 dat het nieuwe logo onthuld werd van vrije basisschool De Wegelink in Vichte, waardoor gemeenteschool De Beukennoot definitief naar de geschiedenisboeken werd verwezen. © a-GV
Gerda Verbeke

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) investeert 1.387.849 euro in de vrije basisschool De Wegelink in Vichte. Dit geld zal dienen om het schoolgebouw over te kopen van de gemeente Anzegem waaraan een totaalprijskaartje vasthangt van 2.071.400 euro, inclusief de speelplaats en grond. “De goedkeuring van deze subsidie, die aangevraagd werd door het vrij onderwijs, maakt dat de verkoopsakte spoedig zal ondertekend kunnen worden”, aldus schepen van Patrimonium Louis Degroote (Samenéén).

Schepen Degroote stelt dat deze financiële injectie het sluitstuk is van de onderwijshervorming die deze legislatuur werd doorgevoerd. Op datum van 1 september 2020 werd de herstructurering van de scholen in Ingooigem en Vichte, naar respectievelijk gemeentelijk en volledig vrij onderwijs, een feit. “De onderwijsnetten zijn niet langer over twee verschillende deelgemeenten verspreid”, geeft de schepen mee. “Elk kind kan nu binnen één gemeente in eenzelfde onderwijsnet zijn of haar volledige lagere schoolloopbaan doorlopen. De verkoop van het schoolgebouw betekent dat het vrij onderwijs eigenaar wordt van het schoolgebouw dat het al in gebruik heeft. Dat is de logica zelve.”

Bezwaar

Voorzitter N-VA Anzegem Frederik Cardon erkent dat deze investeringsgolf ook de gemeente Anzegem ten goede komt. “Hoewel onze fractie en de bevolking van Vichte niet akkoord waren met de beslissing van het schepencollege om de gemeenteschool van Vichte te verkopen, zijn we toch tevreden dat de minister de nodige fondsen vrijmaakt”, zegt voorzitter N-VA Anzegem Cardon.

“Het was in de gemeenteraad van 14 november 2023 dat onze fractie ons grootste bezwaar tegen de verkoop opperde: dat dit een stap achteruit betekent voor de leerlingen en ouders wat betreft de keuzevrijheid van levensbeschouwing. Deze wordt in het vrij onderwijs beperkt. Slechts in 2 van de inmiddels 13 scholen in Groot-Anzegem is er nog keuzevrijheid van levensbeschouwing.”

Timing

Fractie N-VA Anzegem begrijpt ook niet waarom de school nu al dient verkocht te worden. “Vermits de plannen van de nieuwbouw in de Pastoor Verrieststraat opnieuw aangepast moeten worden, nu de jeugdbeweging Chiro Meisjes Ingooigem een andere standplaats toegewezen krijgt, zal het opnieuw langer duren eer de gemeenteschool klaar is voor gebruik. Dat betekent dat we nog ten minste drie jaar huur zullen moeten betalen als gemeente voor de vrije school Ingooigemplaats vooraleer de nieuwbouw af is”, vult gemeenteraadsvoorzitter Koen Tack (N-VA Anzegem) aan. “Dit gaat de gemeente zeker 120.000 euro kosten waar dit nu door de huur van het vrij onderwijs aan VB De Wegelink wordt geneutraliseerd. We vinden dit onzorgvuldig omspringen met het geld van de Anzegemse belastingbetaler.”

Kosten ingecalculeerd

Schepen Degroote stelt dat het belangrijk is dat het aanbod van levensbeschouwelijke vakken niet is gewijzigd. “Dit is een verkeerde voorstelling. Er is altijd maar één gemeentelijke school geweest, waarvan de leerjaren onlogisch over twee gemeenten waren verspreid”, verduidelijkt hij. “Op geen enkele manier is door de hervorming het aanbod van levensbeschouwelijke vakken beperkter dan voor de hervorming. Wat de timing van de verkoop betreft, vinden we het essentieel dat zo spoedig mogelijk elke onderwijsverstekker zijn eigen gebouwen in beheer heeft. Op die manier heeft iedereen de eigen verantwoordelijkheid voor zijn gebouwen, zowel de lusten als de lasten.”

“De kost voor de huur is mee opgenomen in de meerjarenplanning en dus ingecalculeerd. De aankoop van de woning aan de Stijn Streuvelsstraat nummer 3, waardoor de plannen van de uitbreiding van de school en de nieuw te bouwen Chirolokalen dienen te worden aangepast, was een kans die we niet konden laten schieten. De plannen moeten worden herwerkt en de opdracht opnieuw uitgeschreven. De vertraging die hiermee gepaard gaat, is spijtig maar mag geen reden zijn om deze opportuniteit niet te grijpen. Anticiperen op gewijzigde omstandigheden is weldegelijk goed bestuur.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier